11.5.2016

Riesling & Spätburgunder -viikot 2016Riesling, tuo viinihifistelijöiden rakastama ällistyttävän monipuolinen ja elegantti rypäle! Kun ajattelee, miten paljon itsekin sitä kulutan ja töissäni asiakkaille kaadan, menevät aivot solmuun kun ajattelee Rieslingiä tilastojen valosta. Koko Saksan viininviljelypinta-ala on pienempi kuin Ranskan Bordeaux'n alueen yksinään. Bordeaux'ssa viiniä viljellään yli 120 000 hehtaarin mitalla, kun koko Saksassa viiniviljelmiä on vain noin 102 000 hehtaaria. Tästä määrästä kolmasosa Saksassa on Rieslingiä, ja siitä huolimatta Saksa tuottaa edelleenkin yli puolet koko maailman Rieslingistä.Riesling on siis edelleenkin verrattain pieni lajike, vaikka onkin levinnyt hitaasti mutta varmasti kansainväliseksi rypäleeksi. Suomessa Saksan viinitiedotus on järjestänyt Riesling-viikkoja joka toukokuu jo vuosien ajan, ja vuonna 2015 Spätburgunder eli sikäläinen Pinot Noir ympättiin mukaan. Saksan punaviinituotanto on ollut varmassa nousussa jo pitkään, mutta toki maassa valmistetaan muutakin kuin kepeää ja eleganttia Spätburgunderia. Dornfelder on täyteläistä, tummaa ja erittäin hedelmäistä punaviiniä tuottava rypäle, eikä Lembergeriä (tunnetaan Itävallassa nimellä Blaufränkisch) tai Portugieseriäkään saa unohtaa. Viime vuosina saksalaiset ovat itse innostuneet nauttimaan Sauvignon Blancia yhä enemmän, ja villitys on tarttunut myös viininviljelijöihin. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Sauvignon Blancia on istutettu yhä enemmän ja enemmän, joten sen tuotanto kasvaa Saksassa myös. On ilo nähdä, miten Saksa monipuolistuu myös kansainvälisesti viinimaana, eikä lankea Argentiinan tavoin hokemaan yhden rypäleen nimeä. ("Malbec malbec malbec malbe malbec hohhoijaa...")Tänä vuonna Riesling & Spätburgunder viikot ovat 9.5.-22.5. ja levittäytyvät Suomessa laajemmalle kuin koskaan ennen. 11 kaupungissa eri ravintolat tarjoilevat kyseisiä viinejä, ja pelkästään Helsingissäkin kahdeksan paikkaa. Jostain kumman syystä voisin mainita, että Ravintola Nokka ei tyydy vain noihin kahteen rypäleeseen, vaan laseittain siellä on tarjolla itseasiassa juhannukseen asti myös saksalaista Dornfelderiä, Sauvignon Blancia, ja vanhempia vuosikertoja kellarin aarteista.

Kuva, jonka Ravintola Nokka (@ravintolanokka) julkaisi


Kannattaa pysyä kuulolla, sillä seuraavassa postauksessani vinkkaan omat go to -saksaviinini Alkon valikoimasta, ja poimin muutaman muunkin saksalaisen jota kannattaa handelin hyllystä poimia.

Faktojen lähteet:
4.4. Saksan viinitiedotuksen Riesling & Co -tapahtumassa Steffen Schindlerin esitelmä Saksan viinien tämän hetkisestä tilanteesta.

Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti