11.5.2016

Suosituksiani Alkon Saksa-hyllystä

Viime postauksessani pyyhkäisin keveästi Saksan yli, ja muistutin että Riesling & Spätburgunder -viikot ovat täällä! Lupasin myös vinkata omia saksasuosikkejani Alkon valikoimasta - tässä ne ovat.

Viini, jonka pariin palaan uudelleen ja uudelleen, on Martin Teschin Unplugged. 


Kun ensimmäisen kerran maistoin kyseistä rieslingiä, en juuri edes tiennyt Martin Teschistä ja hänen tekemisistään. Siitä huolimatta ihastuin viinin jyrkkään kuivuuteen ja hapokkuuteen ja puhdaspiirteisyyteen. Olen aina ollut Rheingaun teräksisen hapokkaiden rieslingien suuri ystävä, joten tämä Nahen rankka kaveri sai minut ihastumaan heti.

Teschin viinitalo on ollut toiminnassa, kuten niin monet muutkin laatuviinitalot, jo 1700-luvulta. Ja kuten niin monien muidenkin saksalaisten laatuviinitalojen kohdalla, myös Teschillä sukupolven vaihdos on tuonut paljon uutta särmää, uusia toimintatapoja, modernisoitua viinintekoa ja ennen kaikkea modernisoitua markkinointia. Martin Tesch tekee viininsä Nahe-joen varrella ja keskittyy kotikylnsä Langenlosheimin ympäristöön. Hänen sukutalonsa on ollut VDP:n perustajajäseniä, mutta Martin Tesch on itse päättänyt lähteä koko herrakerhosta, ja tehdä viinejään ilman ulkopuolisten määräilyjä etenkin kun VDP muuttaa ja kiristää luokituksiaan. Tesch tekee ainoastaan kuivia viinejä, jotka ovat kaikki kierrekorkin alla. Hänen viininsä ovat ehdottoman laadukkaita, hitaasti kypsyviä mutta helposti lähetyttäviä herkkuja, joissa on viehättävää särmää. Tesch on tehnyt yhteistyötä rock-piirien kanssa paljon ja ravisuttanut silläkin tavoin perinteistä saksalaista viiniskeneä. Rock am Ring, joka on Saksan suurin rock-festivaali, on saanut nauttia Teschin viineistä jo hyvän aikaa, hän on tehnyt viini-kitarakiertueita Gibsonin kanssa, ja paljon yhteistyötä Die Totenhosen -punkbändin kanssa.

Unplugged nimenäkin viittaa rock-genreen, mutta samalla kertoo viinin luonnollisesta ja riisutusta luonteesta. Pullon saa Alkon tilausvalikoimasta ja tällä hetkellä Helsingin Arkadian ja Wanhan kauppahallin myymälöiden hyllystä hitaan 14,99€. Joka sentin arvoinen.

Moselin kulttinimi Ernie Loosenin Graacher Himmelreich -herkkua on saatu Suomenkin Alkoon pieni erä. Se kannattaa käydä noutamassa nautittavaksi tai, mikäli mahdollista, kypsytettäväksi piakoin, ennen kuin kaikki pullot ovat menneet! Graacher Himmelreich on viinitarha, jonka viineihin ei Suomessa turhan usein törmää. Arvostetun Taivaan Valtakunnan viinitarhan rieslingit ovat parhaimmillaan vuosikymmeniä kypsyviä, joten 29,50€ pullohinta tästä vielä hyvin nuoresta ja vielä hiukan sulkeutuneesta viinistä on pieni sijoitus tulevaisuuden suurta ja täyteläistä Riesling-herkkua ajatellen. Itsekin aion käydä muutaman pullon vielä hakemassa viinikaappini perukoille kypsymään.


Kun kaipaat seuralaisesi kanssa vain lasillista parsan kylkeen, Kloster Eberbachin puolikas Riesling pelastaa.


Eberbach on Rheingaun tunnetuimpia ja samalla vanhimpia viinitaloja, ja se on samalla tuttu niin elokuvista kuin suosittu turistikohteenakin. Kuvan kaunis entinen sisterssiläisluostari on tuottanut viiniä alueella 1100-luvulta saakka, mutta nykyään sen omistaa Hessen osavaltio. Nykyään tarhoja on edelleen huimat yli 200 hehtaaria, joilla Eberbach tuottaa eniten Rieslingiä, mutta myös monia muita saksalaisia rypälelajikkeita.


Kuiva, hapokkaan mineraalinen mutta silti kypsän oloinen Riesling Trocken on hieno vaihtoehto parsaviiniksi. Alkosta puolikkaan pullon saa 6,99€ hintaan vakiovalikoimasta. Jos säät jatkuvat yhtä lämpiminä kuin nyt, ei ole aikaakaan kun saadaan jo kotimaiset parsat grilliin!Viime kesän suosikkiroseeni oli ehdottomasti Deep Roots Rosé, jota tyhjeni yllättävän monta pulloa kylmästä kesästä huolimatta.

Viime vuonna Deep Roots Roséen suosio yllätti maahantuojan, ja viini ei yltänyt kesän loppuun saakka. Ei hätää - tänä vuonna Deep Roots Rosé on jo tehnyt paluun Alkon hyllylle kesäkaudeksi jo muutama viikko sitten hintaan 12,49! Maisteltuani uutta vuosikertaa olen aivan yhtä tyytyväinen tähän raikkaaseen tapaukseen kuin viimekin vuonna. Vaikka tuoksu on suorastaan puolukkainen ja yrttinen ja kielen kärjellä on erittäin hyvä hapokkuus, on viini kuitenkin erittäin pehmeä, suuntäyttävä ja runsas. Jälkimakuakin riittää edulliseksi roséksi yllättävän paljon. Deep Rootsia on mukava nauttia kesäpäivän piknikillä siltäänsä tai monenlaisten ruokien kanssa - gillatut kalat ja kanaruoat, salaatit, ja kesäkauden tuoreet marjat ja vihannekset menevät kaikki hienosti tämän viinin seurassa.

Kolme rheinhesseniläistä nuorta viinintekijää kutsuvat itseään ja yhteistyöprojektiaan nimellä Drei Winner eli Kolme Voittajaa, jonka brändi Deep Roots on. Viimevuosina kulttimaineeseen noussut Dressigacker, sekä Wittmann ja Winter ovat yhdistäneet voimansa ja ystävyytensä näiden viinien taakse.Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti