21.6.2016

Oud Beersel -tasting @ Stadin panimon panimobaarissa 12.5.2016

Stadin panimon baarissa järjestetään usein erilaisia oluttastingejä, ja osallistuin viimeinkin yhteen sellaiseen. Baarin ravintolapäällikkö ja panimobaarin oman maahantuontifirman, Ultimatorin, ainoa työntekijä ja todellinen olutmaailman energiapaukku Ingrid oli ollut vastikään Belgiassa olutmatkalla, ja tuonut sieltä herkkuja maisteltavaksi. Tilaisuus, johon osallistuin, oli Oud Beersel -panimon läpileikkaustasting.
Oud Beersel perustettiin Beerselin kaupunkiin vuonna 1882, ja se on toiminut siellä yhtäjaksoisesti siitä asti. Panimo kuitenkin ajautui taloudellisiin ongelmiin tuossa 15 vuotta sitten, mutta artesaanioluista innostunut insinööri Gert Christiaens ystävänsä Roland de Busin kanssa otti panimon haltuun ja starttasi toiminnan uudelleen. Panimo on perinteisesti tehnyt lambic-oluita, joiden valmistus kestää kolmekin vuotta. Kun rahaa ei ollut, eikä oluen valmistusta voitu odottaa kolmea vuotta jotta saataisiin jotain myytyäkin, rahoittaakseen panimon hankinnan ja käynnistämisen Gert teki mm. tripel-olutta, joka ei ollut lambic-pohjaista, mutta valmistui nopeasti ja saatiin myös nopeasti myytyä.


Siitä huolimatta Oud Beersel erikoistuu edelleen lambic-oluisiin. Lambic on yli 2000 vuotta vanha oluttyyppi, ja ensimmäinen jota on valmistettu kaupallisiin tarkoituksiin. Se perustuu luonnolliseen, niin sanottuun spontaanikäymiseen. Siihen ei lisätä hiivoja, vaan oluen käyminen käynnistyy luonnonhiivoilla. Hiivat vaikuttavat suuresti oluen makuun, joten samanlaista olutta ei voitaisi tehdä missään muualla kuin Oud Beerselin tiloissa. Oluen valmistus tapahtuu ainoastaan kevät-syksy akselilla, sillä talvella luonnollinen lämpötila on tarpeeksi matala hidasta käymistä varten. Lambicit humaloidaan yleensä kevyesti brittihumalilla, ja ne kypsyvät vanhoissa, usein Bordeaux'sta peräisin olevissa tammisissa viinitynnyreissä. Kun ne ovat käytettyjä, niistä ei juuri irtoa tammen makua tai tanniineja, mutta ne antavat oluen hengittää, kypsyä ja kehittyä.

Oude geuze vieille

Geuze oluttyyppinä on lambic-sekoite. Tässä kyseisessä geuzessä 3 vuotta kypsynyttä lambicia sekoitetaan nuorempaan, ja sekoite pullotetaan jotta se käy pullossa toisen kerran - vähän niinkuin samppanja! Käyminen on mahdollista, sillä nuorempi olut ei ole vielä käynyt loppuun asti, joten siinä on vielä alkoholikäymiseen välttämättömiä sokereita jäljellä.

Oude Beerselin geuze on kuivan karviaismainen ja sitruksinen olut, jonka maku on positiivisesti hiivainen ja ihastuttavan hapan. Väriltään se on samea oljen keltainen.

Oude Kriek vieille

Kriek tarkoittaa aidoilla kirsikoilla maustettua lambic-olutta. Oude Beersel käyttää 400 grammaa belgialaista hapankirsikkaa yhteen litraan olutta, ja se kypsyy suurissa tammisissa avosammioissa kirsikat iloisesti oluen seassa.

Kyseinen kriek on kirkkas ja rubiinin värinen, tuoksu oli miedon marjainen ja kuiva. Maku onkin kuitenkin hurjan paljon väkevämpi ja tunnistettavan hapankirsikkainen sekä raikas.

Framboise

Kyseessä on samalla tavalla tehty olut kuin Kriek, mutta tässä onkin käytetty belgialaisia villivadelmia mausteena.

Oluen väri on hiukan rusehtavan punainen mutta kirkas. Sen tuoksu on huikean vahva ja selkeän marjainen, mutta toisin kuin Kriekissä, maku onkin tuoksua laimeampi. Tämä ei ole niin hapan olut kuin muut tastingissä, ja muistuttaa maultaan makeuttamatonta vadelmamehua. Jälkimaku tuo taas uuden pitkän aallon puhdasta vadelmaa.

Bersalis Tripel Oak Aged 

Tämä ei olekaan lambic, vaan tripel-tyyppinen olut, joka on kypsynyt kolme vuotta yli 100 vuotta vanhoissa pienissä tynnyreissä!

Väriltään olut on samea ja vaalea. Tuoksu on todella tymäkkä ja muistuttaa vanhan naisen parfyymiä. Suun täyttävä olut, jonka jälkimaussa tammen tunnistaa selkeästi. Alkumaku on kuitenkin hedelmäinen ja raikas, mutta muuttuu yhä tuhdimmaksi loppua kohden. Hyvin pitkässä jälkimaussa tunnistettavissa yrttisyyttä, vaikka olut onkin hyvin raskas.

Bersalis kriekenlambic 2012

Olut on samppanjamenetelmällä tehty, eli pullokäynyt ja ihkaoikealla samppanjahiivalla, ja se on tehty yhteistyössä belgialaisten viinin valmistajien kanssa. Siinä ei ole niin sanottua dosagea, eli sokerilisäystä.

Väriltään tumman rubiininen ja sameahko olut. Tuoksu on hurmaava ja kehittynyt, siinä on hapanta mustaherukkaa, kevyttä paahdetta ja jopa sikarisuutta. Maultaan olut on hyvin viinillinen, ja muistuttaa osittain burgundin Pinot Noiria tai kenties lambruscoa kuplillaan. Kuplat ovat hyvin pehmeät ja ne korostavat oluen happamutta aistillisesti. Yksi kauneimmista, upeimmista oluista joita olen koskaan juonut.
Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti