20.9.2016

6 vinkkiä miten onnistua ruoanlaitossa ja leivonnassa

1) Ota hetki ennen kuin aloitat ja lue ruokaohjeesi läpi alusta loppuun ajatuksella ennen kuin teet mitään muuta. 

Ote vihkostani kun tein suklaakuorrutteita.
Minulla on tapana myös kirjoittaa paperille yksinkertaistetut ohjeet mistä ne on helppo tarkistaa kokkauksen tiimellykessä. Kännykästä tai tietokoneelta on vaikea tarkistaa, sillä voi olla että kädet ovat likaisina, tai kännykkä on muuten vain kastumis- tai keittymisvaarassa keittiössä. Paperin palanen ei ole tiellä, eikä ole niin justiinsa jos sen päälle roiskuu suklaata.


Kun olet lukenut ruokaohjeen läpi, kesken kokkailun ei tule enää yllätyksiä. Olet varma että sinulla on kaikki tarvittava, ja voit varmistua siitä, että teet asiat oikeassa järjestyksessä. Joissakin ohjeissa neuvotaan ensin kakun tekeminen, ja sitten vasta viimeisessä kohdassa kerrotaan että se pitäisi heti paistaa 200 asteessa uunissa. Minkäs teet, kun kakkutaikina on valmis ja vuoassa, mutta uuni on kylmä kun et tajunnut laittaa sitä päälle aikaisemmin?2) Seuraa ohjetta. Ihan oikeasti.

Jos resepti vaatii 200 grammaa ranskankermaa, 50g voita, 100g hienoa sokeria ja 100g tummaa suklaata, niin käytä juuri niitä raaka-aineita. Voit syyttää vain itseäsi epäonnistumisesta, jos lähdet sooloilemaan - et varmasti onnistu, jos käytätkin piimää, juoksevaa oivariinia, steviajauhetta ja fazerina-patukan. Samoin jos esimerkiksi sulatettu suklaa pitää lisätä ohuena nauhana hiljalleen tai kananmunat yksi kerrallaan, niin tee juuri niin, älä oio kulmia suoraksi ja heitä kaikkea kerralla joukkoon.

3) Ole lähdekriittinen reseptien suhteen.

Mieti mistä reseptisi hankit ja ovatko ne oikeasti toimivia. Usko tai älä, mutta internetissä ihan kaikkeen ei kannata luottaa, eikä kaikkia saatavilla olevia reseptejä ole edes testattu. Jos itse etsin jonkin tietyn asian ruokaohjetta tai reseptiä, niin kulutan hetken aikaa asian googletteluun ja vertailen ainakin viittä eri reseptiä keskenään. Jos etsit reseptiä vaikkapa bearnaise-kastikkeelle ja vertailet viittä eri reseptiä keskenään, niin nopeasti huomaat yhtäläisyydet ja erot. Vertailemalla voit löytää ne reseptit missä mennään siitä missä aita on matalin, jolloin myös lopputulos on todennäköisesti vähemmän kuin priimaa. Kun saat kokemusta leivonnassa ja ruoanlaitossa, osaat tulkita myös mikä resepteistä on oikeellisin ja missä käytetään vääriä tekniikoita. Lopulta osaat myös koota oman ruokaohjeesi reseptivertailun pohjalta!

Jamie Oliver ja kulhot täynnä misaa.

4) Kun olet tutustunut reseptiisi, kerää raaka-aineet esiin ja mittaa ne valmiiksi. 

Minulle tulee aina sellainen olo, että olisin TV-kokki. Kaikkea on juuri oikea määrä näteissä kupeissa ja mitoissa valmiina rivissä, eikä tarvitse muuta kuin pistää hösseliksi! Vaikka onkin hauskaa leikkiä TV-kokkia ja selostaa tekemistään mielikuvitusyleisölle, on tälle oikeakin syy. Varmistut siitä, että sinulla on kaikkia raaka-aineita tarpeeksi. Ruoanlaittosi ei mene pilalle ainakaan sen takia että täytyy kesken kaiken käydä lähikaupassa kun et huomannutkaan että kananmunia olikin liian vähän. Samalla varmistat myös, että kaikki tarvittavat työvälineet ovat käden ulottuvilla ja puhtaina. Näin kokkaillessa ei voi tulla kiire ja tulee vähemmän huolimattomuusvirheitä. Kun mittaat asiat rauhassa aluksi, tiedät että niitä on oikea määrä. Sen jälkeen voit vain aloittaa ruoanlaiton ja lisätä asiat soppaasi helposti yksi asia kerrallaan. Ammattikielessä tätä valmistelua, asioiden paikoilleen laittoa ja raaka-aineiden valmistelua kutsutaan nimellä mise en place ("misaanplas"), tai suomen keittiöslangissa misa.

Kakkumisat valmiina. Voi on pehmeää, sokeri ja kaakaojauhe sekoitettu yhteen, kakkumuotti
voideltu, munat rikottu, kuivat aineet sekoitettu yhteen ja työvälineet valmiina.


5) Siivoa samalla kun kokkailet.

Ruoanlaitto ja leipominen on hurjan paljon mukavampaa ja hygieenisempää, kun opettelet heti siivoamaan samalla kun teet. Tyhjennä astiakaappi ja tiskikone ennen kokkailun aloittamista. Kun saat yhden työvaiheen kokkailussa tehtyä, pesaise lasta, huuhtele mitta ja laita sekoituskulho tiskikoneeseen heti. Tämä on tärkeää etenkin siksi, että sinulle jää hyvä mieli kokkailun jälkeenkin. Voi olla, että olet onnistunut hienosti juustokakun ja kohokkaan ja nyhtöpossun tekemisessä, mutta jos et ole siivonnut samalla kun olet puuhaillut, sinulla on hirveä määrä tiskattavaa edessä. Kokkailun päättäminen tiskivuoreen on lannistavaa, mutta samalla siivoamista ei edes huomaa kun sen ottaa rutiiniksi!

6) Nauti tekemäsi ruoka jonkun kanssa, ja ota vastaan kehut!

Ole ylpeä tekemisistäsi, ja nauti onnistumisestasi! Vaikka et olisi tällä kertaa ihan täysin onnistunutkaan, älä luovuta! Käy mielessäsi läpi miten voisit toteuttaa ruokalajisi toisin seuraavalla kerralla. Etsi uusia reseptejä ja kysy neuvoa, ja kokeile uudestaan pian! Kukaan ei ole seppä syntyessään, ja myös ruoanlaitossa ja leivonnassa tulee paremmaksi vain tekemällä. Ja mikäs sen hauskempaa!

Lähde: Meitsi. Olen koulutukseltani ravintolakokki, ja vaikka en kokin hommia ole vuosikausiin tehnytkään työkseni, laitan kotona ruokaa todella paljon ja olen edelleen töissä ruokaravintolassa.

Jaa tämä:

1 kommentti: