26.9.2016

Ammattilainen vastaa: onko tämä viini kunnossa?

Työssäni törmään toistuviin viiniaiheisiin kysymyksiin asiakkailtani, joten päättelin että jotkut blogin lukijoista ovat ehkä pähkäilleet samojen asioiden kanssa. Osa tiedostani on kokemuksen kautta haalittua, ja osaan kysymyksistä koitan etsiä vastauksia ja lähteitä jotta oppisin itsekin. Moneen kysymykseen ei kuitenkaan ole täsmävastausta, mutta joillakin nyrkkisäännöillä pääsee pitkälle.Törmään usein kaikenlaisiin uskomuksiin ja myytteihin ja väärinkäsityksiin kun puhutaan viinien kunnosta. Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kärkeen:

Niin sanottu korkkivika ei tarkoita sitä, että korkki katkeaa tai murenee tai on muuten vain kuiva tai ruma tai märkä tai edes pahan hajuinen. Vaikka korkki olisi mitä tahansa edellä mainituista, viini voi silti olla aivan kunnossa.

Itseasiassa kun tilaat pullon viiniä ravintolassa ja tarjoilija tuo sinulle korkin, hän ei tuo sitä sinulle siksi, että voisit haistaa sitä ja tuomita viinin korkkivikaiseksi pelkästään siksi että korkki haisee epämiellyttävälle. Tämä on myytti joka elää vahvasti myös ravintola-ammattilaisten keskuudessa - on toki mahdollista, että pahalta haisevan korkin alla on korkkivikainen viini, mutta sitä ei voi tietää ennen kuin olet haistanut ja maistanut itse viinin. Älkäämme tuomitko kirjaa kansien perusteella ja säntäilkö johtopäätöksiin turhan aikaisin. Miksi tarjoilija sitten oikeasti tuo korkin näytille? Perimmäinen tarkoitus siinä on se, että korkin leimojen ja laadun perusteella voit varmistua siitä, että saat mitä tilaat - ravintola ei pääse huijaamaan kaatamalla lasiisi jotain muuta kuin tilasit, etkä joudu viiniväärennöksen uhriksi. Tämä ei ole juurikaan ongelma täällä Suomessa, mutta arvoviinien väärennökset ovat ison rahan bisnes.

Tehdäänpä samoin tein vielä yksi asia selväksi: vaikka viini olisikin korkkivikainen, tai vaikka se olisikin yli-ikäinen, oksidoitunut, reduktoitunut, mitä nyt ikinä, se ei ole vaarallista. Ainoa vaarallinen asia, mitä siinä on, on alkoholi. Se, että viini ei ole enää priimaa, on vain niin sanottu kosmeettinen vika.

Usein minulta kysytään viineistä, jotka on saatu vaikka lahjaksi 20 vuotta sitten tai löytynyt isoisän kellarista. Näiden asioiden kyselijät ovat huolissaan kahdesta asiasta: onko se vielä kunnossa, ja jos sen myisi niin rikastuisiko. Kukaan ei osta isolla rahalla arvoviiniäkään, jos ei saa todisteita sen säilytyshistoriasta, sillä viinin oikeanlaisella säilyttämisella on todella suuri vaikutus siihen miten se ikääntyy. Neuvoni on siis aina se, että avaa pullo ja juo se, ei se myrkylliseksi ole muuttunut. En siis yleisesti ottaen voi maistamatta sanoa onko pitkään hilloamasi viini priimaa vai potaskaa. Jos se on potaskaa, heitä se pois. Et ole menettänyt mitään. Jos se on priimaa, iloitse ja nauti!

Viineissä on paljon muitakin vikoja kuin korkkivika tai yli-ikäisyys. Niitä ovat esimerkiksi brettanomyces-hiivatartunta tai volatiiliset hapot, etenkin kun ne esiintyvät väärissä viineissä väärään aikaan. Nämäkään eivät ole vaarallisia, joten jos et huomaa viinissä mitään vikaa vaan pidät siitä, älä huoli vaan nauti viinistäsi!

Tästä huolimatta en kuitenkaan mitenkään vähättele korkkivian tai muiden viinin vikojen tai yli-ikääntymisen ongelmia. Minulle ammattilaisena on tärkeää, että viini on sellaista, millaiseksi sen tekijä on sen tarkoittanut, ja ennen kaikkea herkullista ja nautittavaa. Kaikkia viinin virheitä ei kuitenkaan aina voi harjaantunutkaan huomata, ja joskus vain herkkänenäisimmät haistavat piilevän korkkivian viinissä.

Tämän postauksen idea olikin lohduttaa, että älä pingota. Kaikkien ei tarvitse olla viinin ammattilaisia ja tietää kaikkea viinistä. Ei viini ole niin vakavaa, eikä se ole vaarallista. Jos se on sinusta hyvää, nauti siitä. 

Lue myös:  No mikä se korkkivika sitten oikein on?

Onko sinulla jokin viiniaiheinen kysymys, johon haluaisit vastauksen ammattilaiselta? Kommentoi alle tai laita minulle viestiä osoitteeseen turusenellu (a) gmail (.) com !

Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti