29.9.2016

Brownien vaalea sisko Blondie



Ikisuosikki ja ikuisesti muunneltavissa oleva suklainen brownie ei varmasti koskaan käy tylsäksi, mutta vaihtelun vuoksi siitä voi tehdä myös vaaleaa versiota! Brownie saa makunsa kaakaosta ja suklaasta, mutta blondiessa jujuna on fariinisokerin melassinen maku ja vanilja. Minun reseptissäni blondie sai mausteeksi vielä valkosuklaapalasia ja saksanpähkinöitä, mutta toki tässä reseptissä voi käyttää mitä vain suklaata tai pähkinöitä joista itse pitää, tai jättää ne vaikka kokonaan pois.

Suklaan suhteen minulla on yksi neuvo: käytä leivonnassa aina sellaista suklaata, josta pidät muutenkin. Sillä tavalla saat leivonnaisiin itseäsi miellyttävän maun. Olen joskus kokeillut kaupan leivontahyllyn leivontasuklaita, mutta mielestäni ne ovat a) kammottavan makuisia ja b) paljon kalliimpia kuin tavalliset karkkihyllyn suklaat. Kuten aina tykkään toistaa: miksi laittaa ruokaan jotain mitä ei muuten nauttisi?

Blondiet
12 kpl
  • 200g voita
  • 1,5dl fariinisokeria
  • 1,5dl hienosokeria
  • 1 vaniljatanko
  • 2 munaa
  • 4dl jauhoja
  • 1tl leivinjauhetta
  • ½tl suolaa
  • 200g saksanpähkinöitä
  • 145g valkoista suklaata (eli yksi pandan valkosuklaalevy)

Misat valmiina!
Ennen kuin harkitsetkaan minkään muun tekemistä, ota voi jääkaapista ja paloittele se kuutioiksi. Jätä se huoneenlämpöön pehmenemään. Kun alkaa tuntua siltä, että voisi vaikka leipoa, laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Ota vuoka esiin - itse käytin lasista lasagnevuokaa - ja leikkaa siihen sopiva pala leivinpaperia. Leivokset lähtevät paljon helpommin irti leivinpaperista kuin voidellusta vuoasta - ja tässä reseptissä on kyllä jo ihan tarpeeksi voita että enempää en halua lisätä vuokaan. Oma vinkkini on leikata leivinpaperin kulmat niin että ne menevät päällekäin ja paperi istuu vuokaan nätimmin.

Leivinpaperi on helppo saada istumaan vuokaan hyvin.

Mittaa ainekset valmiiksi: mittaa sokerit yhteen, ja mittaa jauhot, leivinjauhe ja suola yhteen. Murskaa saksanpähkinät. Tein niin, että en ensin edes avannut pussia missä ne olivat, vaan mäiskin pähkinäpussia kaulimella. Paloittele suklaalevy pieniksi paloiksi. 

Käytä sähkövatkainta tai yleiskonetta ja melasekoitinta ja vatkaa sokerit ja pehmennyt voi yhteen. Halkaise vaniljatanko ja raaputtele vaniljan siemenet sen sisältä veitsenkärjellä. Lisää ne mukaan ja katso että ne sekoittuvat tasaisesti massaan. Halkaistun vaniljatangon voit säästää ja käyttää sitä jonkin muun maustamiseen myöhemmin, kääri se tiukasti kelmuun ettei se kuivu. Jatka voi-sokeriseoksen vatkaamista ja lisää sinne kananmunat yksi kerrallaan. Kun munat ovat sekoittuneet joukkoon, ala lisäämään jauhoseosta hitaasti, mutta älä vatkaa taikinaa turhaan jauhojen kanssa. Lopuksi kääntele vaikkapa nuolijalla joukkoon suklaat ja saksanpähkinät. 

Blondie-taikina valmiina menossa uuniin.

Taikina on aika tymäkkää, joten paras tapa saada se siististi vuokaan on taputella se sinne kostutetuin käsin. Laita heti uunin keskitasoon ja paista 25-30 minuuttia 180 asteessa kiertoilmalla. Anna blondieiden jäähtyä kunnolla, ja nosta ne sitten leivinpaperin avulla pois vuoasta leikkuulaudalle jotta voit leikata ne paloiksi.

Reseptiä on helppo muunnella ja tehdä juuri sellaiset blondipalaset kuin sinulle maistuu! Kokeile vaikkapa maitosuklaata ja pekaanipähkinöitä, M&M's karkkeja, mantelirouhetta ja vaniljan sijasta teelusikallinen kanelia...
Jaa tämä:

1 kommentti:

  1. Olivat todella hyvän makuisia! Aion ehdottomasti itsekin tehdä näitä. Kiitos Elina!

    VastaaPoista