25.9.2016

Domaine Vincent Dauvissat, Chablis

Kirjoitin aiemmin Chablis'n viinialueesta yleisesti, ja tässä tasting notesit parista huippuviinistä mitä pääsin reissullani maistamaan.

Domaine Vincent Dauvissat on yksi Chablis'n legendaarisimmista ja perinteisimmistä tuottajista, joka on noussut melkoiseen kulttimaineeseen. Hänen viininsä ovat melko harvinaisia, ja esimerkiksi Suomen allokaatiot ovat hyvin pieniä. Dauvissat'n perhe on tehnyt omalla nimellään viinejä vuodesta 1931, ja nykyinen viinintekijä liittyi mukaan viinintekemiseen jo 1970-luvulla.

Dauvissat'n tyyliin kuuluu olennaisesti se, että kaikki rypäleet kerätän käsin, niistä ei poisteta rankoja, ja käyminen tapahtuu enameloiduissa terästankeissa ja osittain tammessa. Kaikki kypsytys tapahtuu vanhoissa tammitynnyreissä. Näin viiniin ei juuri tartu tammen aromia mutta se antaa viinin hengittää ja hiukan oksidoitua, antaen viinille hyvin kompleksisen ja voimakkaan luonteen.

Dauvissat omistaa yhteensä 12 hehtaaria viinitarhoja kaikilla laatuluokituksilla, ja talo on ollut täysin biodynaaminen vuodesta 2003.

Pääsin syyskuisella Chablis'n matkallani nauttimaan kahdesta Dauvissat'sta, Premier Cru ja Grand Cru samalta vuosikerralta.Dauvissat 2011 Vaillons Premier Cru

Hitaasti aukeneva mutta melko voimakas tuoksu, jossa aprikoosin kiveä, pähkinäisyyttä ja yrttisyyttä. Suussa ihastuttavan kypsän oloiset mutta korkeat hapot, simpukan kuoria ja hentoa meriveden mineraalisuutta. Viini on erittäin raikas ja hapokas, mutta samalla täynnä aromikkuutta joka kehittyy ja muuttuu hienosti kun viini aukenee ja lämpenee. Jälkimaku on konsentroitunut ja hiukan makeamman hedelmäinen, keskipitkä. Antaisin tämän viinin vielä levätä muutaman vuoden.

Dauvissat 2011 Les Clos Grand Cru

Viini dekantoitiin, mutta oli silti hyvin hitaasti aukeava. Tuoksu on suuri, konsentroitunut, tiukka mutta täynnä nyansseja jotka välkähtelevät läpi sitä mukaa kun viini ajan kanssa ilmaantuu. Viini on hyvin nuori mutta voimakas. Viini on hyvin suun täyttävä, joka oikein kietoutuu koko kielen ympärille ja tuntuu painavalta kaikessa valtavuudessaan. Se on valtavan pitkä, ja aromeissa tuntuu sateen jälkeistä maata, merilevää, kuivattua aprikoosia, appelsiinin kuorta, kalkkisuutta ja jopa valkopippuria. Tämä viini on vielä valtavan nuori, ja kehittyy vielä helposti vuosikymmenen ajan.
Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti