19.9.2016

Kahurangi Estate Riesling

Jos on yksi viinirypäle, mitä kodissani suositaan, niin se on varmasti riesling. Viimekin viikolla mieheni nappasi Alkon hyllystä perjantaipulloksi tällä kertaa uusiseelantilaisen Kahurangi Estaten kuivan rieslingin. Kirjoitin aiemmin yleisesti Uuden-Seelannin viinintuotannosta, ja tässä sitten heti perään yksi esimerkkiviini Alkon hyllystä.

Kahurangi Estate Riesling 2015, 14,90€ normivalikoimassa.

Viini on puhdas riesling, ja se tulee Uuden-Seelannin eteläisemmän saaren pohjoiskärjestä, Nelsonin alueelta. Se on kaunis ja aurinkoinen mutta melko pieni viinialue, joka tuottaa vain noin 2,4% koko Uuden-Seelannin rypälemäärästä. Nelsonin alueella on yhteensä 1123 hehtaaria viljelyspinta-alaa, joista vain noin 44 hehtaarilla kasvaa rieslingiä.

Kahurangi Estate Riesling on hyvin hapokas ja kuiva valkoviini, jossa on kuitenkin hillityn tyylikkäästi, ikään kuin kerrostetusti hedelmäisyyttä. Tuoksussa tulee vastaan sitruksisia ja omenaisia vivahteita - vihreitä molemmat, eli limeä ja granny smithiä. Hetken avauduttuaan tuoksu tuntuu jopa hiukan petroliselta. Maku on hyvin hapokas, mutta sieltä tulee limettisyyden vastapainona esiin kypsää päärynäisyyttä ja edelleen omenaa. Yllättävänkin pitkässä jälkimaussa tuntuu greippisiä ja villiyrttisiä fiiliksiä. Viini on hyvin puhdas ja raikas viini, jossa kielellä kipristelee miellyttävä mineraalisuus. Tällainen korkeahappoisten viinien ystävä nauttii Kahurangi Estate Rieslingiä mieluusti siltäänsäkin, mutta tämä on mahtava ruokaviini jokiravuille, skagenille, muille äyriäisille ja keveille kalaruoille.

Kahurangi perustettiin 1970-luvun alussa, ja se on edelleen pieni perheomisteinen, käsityöhön perustava viinitalo. Kahurangilla on myös hallussaan eteläisen saaren vanhimmat riesling-köynnökset tehden tämän kyseisen valkoviinin hyvinkin mielenkiintoiseksi esimerkiksi Kahurangin tuotannosta. Viinitalon nimi tulee alueesta missä se on, eli Kahurangin kansallispuistosta.

Minusta on jotenkin tärkeää saada kasvot viinille, joten siksi etenkin näiden pienien talojen kohdalla etsin kuvia tai videoita viinintekijöistä. Se tuo heti enemmän persoonallisuutta ja intiimiyttä viiniin kun tietää paremmin minkälainen ihminen on sen luonut. Löysinkin Kahurangista lyhyen videon (4.02), jossa omistajapariskunta ja viinintekijä esittelevät yritystään ja tekemistään. Videon taustamusa on melkoista syntikkahumppaa mutta antakaamme se anteeksi, Amanda ja Greg Day vaikuttavat sympaattisilta ja Neil Toddilla, viinintekijällä, tuntuu prioriteetit olevan kohdillaan.Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti