15.9.2016

Mikä Viini! ja Louis Roedererin pöydän putsaus

Joka syksy Altia ja sen sisarparvi (mitä näitä nyt on, Wennerco ja Alpha Beverages) on järjestänyt oman viinimessunsa Helsingin keskustassa. Nyt se taas on päällä, Mikä Viini! Vanhalla ylioppilastalolla 14.-15.9.2016. Alkuiltapäivästä alkoholialan ammattilaisille on muutama tunti omaa aikaa, kunnes klo 16 ovet avautuvat suurelle yleisölle. Tapahtumaan pääsee ilmaiseksi sisään, mutta suuren yleisön on käytettävä rahaa maistelulipukkeisiin päästäkseen kiinni siihen itse aiheeseen, eli viiniin.

Uutuuksina Mikä Viini!ssä esitellään mm. uuden makuinen Fresita ja tämän vuoden Blossa-glögi, joka on muuten tällä kertaa on maustettu variksenmarjalla. Sekin salaisuus on nyt sitten julki. Nämä ovat asioita jotka eivät meikäläistä kyllä juurikaan kiinnosta; suuntasin melko määrätietoisesti tapahtumaan tsekkaamaan itseäni kiinnostavat tiskit, joista ensimmäisinä samppanjan. Altian taskussa on monesti samppanjan ykkösbrändiksi äänestetty Bollinger, nykyään samaan omistuspohjaan kuuluva historiallinen Louis Roederer, ja uutena talona portfoliossa paljon pienempi ja hyvin kuivaan tyyliin perustava Ayala, josta saatan kirjoitella myöhemmin enemmänkin.

Louis Roederer on nyt tämän hetken brändi samppanjamaailmassa, sillä talo nappasi useammankin kuohuviinien Oscarin viikko sitten järjestetyssä Champagne & Sparkling Wine World Championships (koitapa sanoa se viisi kertaa nopeasti peräkkäin) -palkintogaalassa. Roederer vei mm. maailman parhaimman samppanjan tittelin magnum-pulloversiossa vuosikertaviiniään Cristal Brut 2002. Pari vuotta sitten Cristal Rosé 2002 vei saman palkinnon. Ihan niinkuin se ei olisi ollut tarpeeksi suuri kunnia, Louis Roederer myös nimettiin vuoden kuohuviinituottajaksi, ja putsasi pöydän viemällä kotiin yhteensä 10 kultamitalia samppanjoillaan.


Mitäpä siihen lisäämään tai siitä pois ottamaan. 

Louis Roedererin tiski olikin ensimmäinen mihin iskin kun pääsin Ylioppilastalolle. Yläkerta oli täynnä erilaisia kuohuviinejä, viereisellä tiski notkui Bollinger-pulloista, ja yhdessä nurkassa tehtiin cocktaileja, joissa käytettiin viiniä raaka-aineena. Roedererillä oli kolme meillä Suomessa saatavilla olevaa samppanjaa esillä: Brut Premier, eli talon vakiosamppanja, Rose 2010, ja lippulaivaviini Cristal Brut 2007. Alkosta tällä hetkellä saa myös Brut 2008 -vuosikertasamppanjaa sekä Cristal Rose 2006 -arvoviiniä on joitakin kymmeniä pulloja saatavilla.

Roedererin tyyli yleisesti ottaen on hienostuneen hedelmäinen ja paahteinen, ja he tuntuvat suosivan sekä Pinot Noiria että Chardonnayta yhtäläisesti. He pääsääntöisesti välttävät niin sanottua malolaktista fermentoimista eli maitohappokäymistä, jossa viinin kipakammat omenahapot muuttuvat kermaisimmiksi maitohapoiksi, joten näissä pitkään pullokypsyneissä viineissä on vielä raikkauttakin jäljellä. Roederer käyttää melko paljon reserveviinejä, jotka ovat saaneet kypsyä pitkään stilleinä viineinä ennen sekoitusta ja pullokäymistä. 

Premier Brut
Kaikki kolme samppanjan rypälettä läsnä (Chardonnay 40%, Pinot Noir 40%, Pinot Meunier 20%). Perusviinejä on kypsytetty vanhoissa tammisammioissa ennen sekoitusta, ja hidas oksidaatio on tuonut viiniin täyteläisyyttä ja kompleksisuutta. Lain mukaan vuosikerrattomia samppanjoita täytyy kypsyttää vähintään 1½ vuotta pullossa ja vuosikertasamppanjoita vähintään 3 vuotta. Ei siis yllätä, että äärettömän laadukkana talona Roederer kypsyttää tätä niin sanottua vuosikerratonta vakiosamppanjaansa 3 vuotta nostaen riman korkealle muidenkin viiniensä suhteen. 

Brut Premier on todella tyylikäs ja suuntäyttävä, erinomaisen hedelmäinen ja paahteinen ja helposti nautittava. Brut Premier ei ole samppanjoiden raikkaimmasta päästä, mutta ehkäpä juuri joidenkin nuorien samppanjoiden kipakkaa hapokkuuta pelkäävät nauttivatkin juuri tästä.

Rose 2010
Tässä helakan värisessä vuosikertaroseessa on Pinot Noiria jonkin verran enemmän kuin Chardonnayta (ja lisäksi 20% Pinot Meunieriä), sillä se on tehty samppanjan perinteisellä sekoitusmenetelmällä. Väri ei siis tule kuorikontaktista, vaan valkoiseen pohjaviiniin on lisätty Pinot Noirista tehtyä punaviiniä värin aikaansaamiseksi. Rose on kypsynyt neljä vuotta pullossa hiivasakkansa kanssa, ja tulos on mahtavan hedelmäinen. Paahteisuus on melko purevaa, mutta toimii hyvänä vastakohtana suorastaan makealle hedelmäisyydelle josta erottaa selkeästi vadelmia ja karhunvatukoita, tuoksussa valkoisia kukkia ja jälkimaussa jopa mausteisuutta. Suussa tämä Rose tuntuu raikkaammalta ja piristävämmältä kuin Brut Premier.

Cristal Brut 2007
Cristalin uusin julkaistu vuosikerta on 2007, eikä tätä viiniä tehdä kuin vain parhaina vuosina. Cristal on tarkoitettu pitkään kypsytettäväksi samppanjaksi, joten pitkässä juoksussa kovin vähän antava Pinot Meunier on rypälesekoituksesta jätetty kokonaan pois. Tässä historiallisessa viinissä on 42% Chardonnayta ja 58% Pinot Noiria, ja kaikki rypäleet tulevat pelkästään Champagnen alueen Grand Cru -tarhoilta. Osa perusviineistä on kypsynyt tammitynnyreissä. Se on kypsynyt hiivasakkansa kanssa pullossa jopa kuusi vuotta. Viinin tuoksu on huumaava ja voimakas - aromista löytyy jo nyt hyvinkin kypsiä kivisydämisiä hedelmiä, cantaloupea, hunajaisuutta ja appelsiinin kuorta. Cristal on suuri ja todella pitkä viini, joka näistä suureellisista sanoista huolimatta on hienostunut ja konsentroitunut. 

Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti