15.9.2016

Syksyisten pataruokien punkkutärpit, osa 1: mitä viiniä käyttää ruoanlaitossa?

Kesä taittuu syksyyn, ilmaan tulee kipakka pistävyys jonka tuntee iholla ja sisään hengittäessä, illat pimenevät ja vihreä muuttuu punaiseksi... se on riistan, pataruokien ja täyteläisten punaviinien aika! Hirven metsästyskausi alkaa muutaman viikon päästä, peuraa saa jahdata jo reilun viikon päästä, ja sorsastuskausi on jo hyvässä vauhdissa. Kun lihat saadaan pöytään ja padat uuniin, niin ei muuta kuin mars A-kauppaan hakemaan sopivaa lientä.

Ruoanlaittoon suosin edullisia, hedelmäisiä ja pyöreitä punaviinejä, jotka ovat kunnossa. Ruokaan en laita mitään, mitä en muuten söisi tai joisi, joten miksi käyttää esimerkiksi pahaksi mennyttä punaviiniä tai sellaista, joka on niin halpaa ja pahaa ettei sitä voi juoda? Ruoanlaittoon käytettävissä punaviineissä vältän suurta tanniinisuutta ja karvautta, sillä ne tekevät ruoastakin helposti kitkerän makuista. Kovin kevyttä ja hapokastakaan ei kannata laittaa, jos haluaa tumman ja täyteläisen ruoan. Silloin kannattaa pääsääntöisesti välttää esimerkiksi Pinot Noiria, Carmenerea, Cabernet Francia ja keveitä Sangiovesejä. Esimerkiksi Malbec, Merlot, Shiraz ja Monastrell ovat rypäleitä, joista tulee helposti etenkin edullisessa hintaluokassa ja lämpimässä ilmanalassa hilloisia, pyöreitä ja pehmoisia tapauksia, joita kannattaa tässä tarkoituksessa suosia.

Tummanpuhuvaan pataruokaan, kastikkeen keittämiseen ja jämät pullosta kokin lasiin, tässä muutama ehdotus syksyn ruoanlaittoviineiksi:

El Tesoro Monastrell Shiraz 2015, 8,29€, espanjan hillopaukku.

La Chamiza Malbec 2015, 7,98€, täyteläinen tapaus Argentiinasta.

Drostdy-Hof Shiraz Merlot, 7,98€, Etelä-Afrikkalainen punkku tarjoaa tumman kahvista ja savuista meininkiä.

Ylipäänsä kannattaa seurata Alkon vadelman väristä Mehevä & Hilloinen -nimikettä, ja etsiä täyteläisiä viinejä.

Viini kannattaa lisätä keittelyn alkuvaiheessa jopa ennen muiden mahdollisten liemien lisäystä (vettä, tomaattia, lihalientä?), ja antaa lihojen ja juuresten porista kattilassa keskenään hetken aikaa vain viinin kanssa niin, että viini keittyy hiukan kasaan ennen esimerkiksi lihaliemen lisäämistä. Jos pataruokaa aikoo uunissa tehdä, niin viini lisätään yleensä samaan aikaan muiden mahdollisten pidentäjien kanssa, ja ruoan täytyy antaa muhia uunissa tarpeeksi pitkään.


Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti