12.9.2016

Tarapacán kuuden viinin tasting notesit

Kun tuossa pari viikkoa sitten tuli maisteltua Tarapacan paremmat viinit läpi, niin ajattelin pistää tasting notesit tännekin kun niin säntillisesti sellaiset kerrankin kirjoitin.

Kuva Tarapacan talosta epäammattimaisesti haettu Googlesta.Tarapacá on chileläinen Maipon laaksoon keskittyvä viinitalo, joka perustettiin jo vuonna 1874 nimellä Viña de Rojas. Alusta asti viinitalo viljeli nimenomaan ranskalaisia lajikkeita, ja nimi muuttui Viña Tarapacáksi vuonna 1892 yhden Chilen pohjoisimpien alueiden mukaan.  Nykyään se kuuluu VSPT Wine Groupiin, johon kuuluu monta muutakin Etelä-Amerikkalaista viinitaloa, kuten Leyda ja La Celia.  
Kuva Maipon viinilaaksosta epäammattimaisesti haettu Googlesta.

Viinitalo tekee niin kuohuviiniä kuin valkoviiniä ja punaviiniäkin. Heillä on aika iso valikoima, ja Alko tarjoaa Suomessa niitä huokeampia ja helpompia sarjoja, mutta yksikään näistä maistamistani viineistä ei ole Alkon listoilla. Varietal-sarjassa on yhdestä rypälelajikkeesta tehtyjä viinejä, Reserva-sarja on siitä askel ylöspäin, Terroir-sarja on yksittäisten viinitarhojen rypäleistä tehty aavistuksen mielenkiintoisempi setti viinejä, ja Tarapacá+Plus on Maipon laaksosta kerätyistä sertifioidusti luomuista rypäleistä tehty punaviini. Itse sain käsiini Gran Reserva-sarjan viinejä sekä musta- ja sinietikettiset talon jalokivet. Se kruununjalokivi, harvinaisempi Tara-pakay on vielä maistamatta. Siitä voidaankin keskustella, miten arvokkaita ja hiottuja jalokiviä nämä viinit sitten ovat.


Sauvignon Blanc Gran Reserva 2015, Leyda
Tuoksussa sitruunaa, villiyrttejä, hyvin hento mustaherukan lehti
Maku kunnossa, kuiva, hillityn elegantti, hyvin hapokas, mineraalisuus kipristelee kielellä, maku vastaa tuoksua
Ruokasuositus: jokirapuja perinteisesti, blinejä ja mätiä, graavilohta, jne. Ei mielellään voimakkaan savuista kalaa.


Chardonnay Gran Reserva 2015, Leyda
Tuoksussa vihreää omenaa ja valkoisia kukkia
Maussa tammen tuomaa täyteläisyyttä ja kermaisuutta, silti raikas, keskipitkä, hedelmäinen.
Ruokasuositus: Paistettu vaalea kala, beurre blanc –voikastike, myös vaaleat linturuoat ja esimerkiksi vasikka, tilliliha voisi olla hauska.


Syrah Gran Reserva 2014, Maipo
Tässä viinissä oli selkeitä ongelmia rikin kanssa. Kammottavan vahainen ja kaalinen haju, joka kuitenkin malttoi hiukan väistyä kun viiniä ilmattiin.
Lopulta tuoksussa mustaviinimarjaa, karhunvatukkaa, havuja.
Maussa jonkin verran tanniineja, melko vähäinen happo. Jälkimaussa kuitenkin tunnistettavissa vihreää paparikaa ja vähän mausteisuutta, ei kuitenkaan kovin pitkä maku.
Ruokasuositus: tummat pataruoat joissa liha reilun kypsää, esim. boeuf bourgignon, tai poroa karhunvatukkaa. Ei siis rose-lihaa eikä puolukkaa/karpaloa.


Carmenere Gran Reserva 2014, Maipo
Tuoksussa paprikaisuutta, puolukkaisuutta, yrttisyyttä.
Maku yllättävän matalahappoinen, alkoholi paistaa läpi jonkin verran ja se tuntuu kielellä. Tanniineja mukavasti.
Ruokasuositus: vältä voimakkaita mausteita ja bitterisyyttä ruoassa, mieluiten rosé-lihaa ja täyteläisiä marjaisia makuja. 


Gran Reserva Etiqueta Negra Cabernet Sauvignon 2014
Hapankirsikkahilloa, mustaherukkahilloa, sammalta, yrttisyyttä ja paprika. 
Täyteläinen hilloinen viini, keskitanniininen, suussa selkeän tamminen. Jälkimaussa tammen maku jää suuhun. Raskas ja hiukan tylsähkö viini ilman finessiä. 
Ruokasuositus: Naudanlihasta, porosta tai hirvestä tehty pataruoka, myös esimerkiksi hirven liha roséna.


Gran Reserva Etiqueta Azul 2013
Tummia kuivattuja marjoja, hiukan savuisuutta ja mausteisuutta tuoksussa, orvokkista ja lakritsista tuoksua.
Pehmeät tanniinit ja selkeästi parempi hapokkuus kuin edellisessä viinissä, mutta hyvin täyteläinen. Paahteista tammea, maku vastaa tuoksua. Melko pitkä maku. Selkeästi Etiqueta Negraa paremmin tehty viini.
Ruokasuositus: Grillatut liharuoat, kovat voimakkaat juustot.

Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti