27.9.2016

Tasting notesit Chablis Grand Cru -kokoelmasta

Chablis'n kylässä oli mainio alueensa viineihin erikoistunut viinikauppa, S. Chablis, missä oli hyvä aloittaa viinipäivä kevyellä Grand Cru -tastingillä. Tässä nopeat merkinnät viineistä. Jos haluat perehtyä siihen, mitä Chablis ylipäänsä on, kannattaa lukea tämä tietoiskupostaus!Vocoret'n perhe tekee viiniä hyvin perinteikkäästi jo neljännessä sukupolvessa, ja heillä on noin 50 hehtaaria tarhoja Chablis'n alueella. He tekevät viiniä kaikilla neljällä laatuluokituksella, joista maistoin kaksi eri Grand Crutä samaa vuosikertaa.

Vocoret & Fils Blanchots Grand Cru 2013
Herkkä mutta kypsä, sitruksinen, teräksisen korkea hapokkuus, hyvin nuori ja siksi melko sulkeutunut, suussa miellyttävä simpukan kuorinen mineraalisuus.

Vocoret & Fils Valmur Grand Cru 2013
Parfyyminen ja voimakas tuoksu, hyvin tasapainoinen hapokkuus ja hedelmäisyys, pidempi jäälkimaku kuin Blanchotsissa, kaikesta huolimatta melko sulkeutunut ja nuori. Suurempi viini kuin Blanchots ja antaisin tälle pidemmän kypsytysajan kuin naapurilleen.

---

Pinsonin perheestä on dokumentteja alueelta jo 1640-luvulta, mutta varmuudella voidaan sanoa että 1880 myytiin talon ensimmäiset Chablis-viinipullot. 2000-luvulla talo laajensi omistamiaan hehtaareja nykyiseen 12 hehetaariin Chablis AOC:n, Chablis Premier Crun ja Chablis Grand Crun alueella. He myös modernisoivat viinintekemistään, mutta siitä huolimatta Pinsonin tyyliin kuuluu tammi olennaisesti. He käyttävät osittan jopa uutta tammea käymiseen, mutta hyvin vanhoja tammisammioita viinin kypsytykseen.

Domaine Pinson & Freres Les Clos Grand Cru 2014
Voimakas, aprikoosin kivinen, savuinen, mausteinen, hyvin tamminen makupommi. Kaikesta räjähtävästä suuntäyttävyydestään huolimatta viini osoittaa tasapainoista potentiaalia, mutta se on hyvin nuori.

Domaine Pinson & Freres Les Clos Grand Cru 2013
Entistä kypsempi, hiukan savuinen, oksidatiivinen, meriveden kastelemia rantakiviä, mausteisuutta. Aika funky ja maanläheinen fiilis, hyvin suuri suutuntuma ja tamminen loppu. Edelleen nuori ja vaatii aikaa rauhottuakseen.

---

Michelin perhe tekee viinejä kuudennessa sukupolvessa, ja he aloittivat 1850. Viintalo sijaitsee kylän keskustassa, ja heillä on noin 25 hehtaaria köynnöksiä. Jo monta vuosikymmentä sitten Michelin perhe päätti lopettaa tammetuksen käytön viineissään, ja ovat siitä asti tehneet Chablis-viininsä puhtaasti terästankeissa, tehden tästä hienon vertailukohteen Pinsonin tammiselle maailmalle.

Michel & Fils Vaudesir Grand Cru 2012
Raikas, nuori ja selkeän sitruunainen, yrttisyys syventää aromimaailmaa. Hiukan ruohoinen mutta herkkä suussa, sitruksen hapokkutta ja viheromenaisuutta. Ei kovin pitkä viini verrattuna muihin Grand Cruihin tässä tastingissä.

Michel & Fils Grenouilles Grand Cru 2012
Yrttinen ja hiukan raskaampi aromimaailma joka on aika sulkeutunut. Silti mineraalinen ja nuori, suuntäyttävää yrttisyyttä ja simpukankuorisuutta. Tämä viini vaatii aikaa paljon enemmän kuin Vaudesir, ja aukenee kypsyessään varmasti melko voimakkaaksi pakkaukseksi.

---

Albert Bichot'n viinitaloihin kuuluva Domaine Long-Depaquit sijaitsee myös Chablis'n keskustassa, ja omistaa huimat 65 hehtaaria tarhoja. Mielenkiintoisin ja kuuluisin niistä on La Moutonne, joka on ikäänkuin mini-Gran Cru Vaudesirin ja Les Preusesin tarhojen välillä. Moutonnen tarhan entiset omistajat olivat Pontignyn munkit, mutta nyt Long-Depaquit'lla on tarhaan niin sanottu monopoli, eli he omistavat koko Moutonnen itse.

Domaine Long-Depaquit Moutonne Grand Cru Monopole 2013
Äärettömän elegantti, ihastuttava hedelmäisyys, suussa yllättävän kova hapokkuus joka näyttää viinin nuoruuden. Vaikka aromeista löytyy sekä nektariinia että kukkaisuutta ja suusta mineraalisuutta, viini on vielä hyvin sulkeutunut ja vaatii muutaman vuoden lepoa vielä. Tämä oli kuitenkin selkeästi tastingin makean hedelmäisimpiä.

---

Christian Moreau'n talon perusti tynnyrintekijä alunperin viinikauppiastaloksi, ja vuosikymmenten saatossa talon omistussuhteet ovat muuttuneet monesti. 1980-luvulla perheellä itsellään ei ollut ollenkaan omistusta yritykseen. Vuonna 2002 viimeinkin perhe sai takaisin oikeutensa käyttää omia viinitarhojaan ja tehdä ja markkinoida omia viinejään, ja nykyään perheyritystä johtaa Fabien kuudennessa sukupolvessa. Le Clos des Hospices on osa kuuluisaa Les Clos Grand Cru -viinitarhaa, ja sen omistaa Moreaun perhe täysin. Viini käy terästankissa mutta ikääntyy käytetyissä tammitynnyreissä 4 kuukautta.

Christian Moreau Pére et Fils Clos de Hospices Granc Cru 2013 dans les Clos
Valtavan energinen ja voimakas viini. Siinä on sekä kypsää keltaista hedelmää, sitruksen kuorta että mineraalista hapokkuutta. Makumaailma on hyvin tiukkaan sidottu ja viini on konsentroitunut ja hyvin nuori. Viinin loppumaku on pitkä ja mausteinen. Tarvitsee vielä monta vuotta kypsytystä.
Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti