19.9.2016

Uuden-Seelannin viinintuotanto (kookos)pähkinän kuoressaKlikkaa nähdäksesi isompana.
Kuva: New Zealand Winegrowers
Uusi-Seelanti on melko tuore tulokas kansainvälisesti ja kaupallisesti menestyneiden viinimaiden joukossa. Vielä 30 vuotta sitten pienellä, syrjäisellä ja ilmastoltaan viileällä ja epävakaisella saarella oli suuriakin ongelmia. Uusiseelantilaiset koittivat välttää liikatuotantoa, ja repivät maasta kolmasosan viiniköynnöksistä. Oikukkaat sääolosuhteet ja viinikirva pitivät huolta siitä, että liikatuotannosta ei tosiaan ollut huolta sen jälkeen, ja viinintekijät ajautuivat melkoiseen ahdinkoon. 1990-luvulla pitkin poikin kaksoissaarta istutettiin vinhasti uusia köynnöksiä, minkä ansiosta tuotanto saatiin viimeinkin luotettavammalle tolalle, vaikka edelleenkin viinintekijät taistelevat vaihtelevien satojen ja säiden kanssa. Uuden-Seelannin viinien hinnat ovat nousseet huomattavasti - maailmalla näiden puhtaiden, raikkaiden ja hedelmäisten viinien kysyntä on noussut hurjasti, mutta pieni saarivaltio ei ikinä pysty tuottamaan tarpeeksi viiniä vastatakseen kysyntään. Spy Valleyn viinitarha, maaperää ja kastelujärjestelmä.
Kuva: New Zealand Winegrowers
Uusi-Seelanti on erikoinen maa, tavallaan vähän niin Chile, sillä se on pitkä ja kapea ja sen sisälle mahtuu huikeasti erilaisia ilmastoja ja maisemia. Kahteen saareen jakautuva valtio on yhteensä 1600km pitkä, ja sen eteläisimmässä kärjessä on maailman eteläisin viininviljelysalue, Central Otago. Meri on aina lähellä Uudessa Seelannissa. Pisimmällä merestä olevat viinitarhat ovat 120 kilometrin päässä rannasta. Meren läheisyys tuo viileät yöt, mikä tekee suuret lämpötilavaihtelut päivän ja yön välillä, mikä puolestaan tuottaa kypsiä mutta hapokkaita ja mineraalisia, tasapainoisia rypäleitä.

Spy Valleyllä tynnyrityöskentelyä.
Kuva: New Zealand Winegrowers

Uuden-Seelannin maaperä on hyvinkin rikasta ja osittain vulkaanista, mikä auttaa suuremman sadon saamisessa. Säilyttääkseen laadun rypäleissä, viinintekijät ovat oppineet eteviksi köynnösten käsittelijöiksi etenkin lehtien trimmaamisen suhteen, mutta epävakaisten olosuhteiden maassa viinintekijöillä on tiettyyn pisteeseen asti vapaus lisätä sokeria tai hapokkuutta tai vähentää happoja saadakseen aikaan hyviä viinejä joka vuosi.

Sauvignon Blanc.
Kuva: New Zealand winegrowers
Sauvignon Blanc on Uuden-Seelannin tunnetuin rypälelajike, ja laajimmin viljelty. Vuonna 2014 Sauvignon Blanc yksin edusti 72% koko valtion viinintuotannosta. Yleisesti se on tyyliltään terävän hapokas mutta huikean hedelmäinen ja voimakkaan aromaattinen. Saarivaltio on pitkälti valkoviinin tuottaja, sillä siellä viljellään Sauvignon Blancin ohella myös esimerkiksi Pinot Grisiä, Chardonnayta ja Rieslingiä. Punaisiakin rypäleitä viljellään, ja niistä valovoimaisin tähti on ehdottomasti Pinot Noir. Uuden-Seelannin Pinot Noirit ovat nopeasti nousseet maailman arvostetuimpien joukkoon, vaikka saarella viljellään toki myös muitakin punaisia. Kertoo kuitenkin jotain tuotannon jakautumisesta, että Pinot Noirin osuus viinintuotannosta vuonna 2014 oli vain 8%.Pinot Noir.
Kuva: New Zealand Winegrowers
Kun Uusi-Seelanti kokonaisuutena tuottaa vähemmän kuin 1% koko maailman viinintuotannosta, ja siitä määrästä vain 8% on upeaa, maineikasta ja ympäri maailmaa haluttua Pinot Noiria, ymmärtää ehkä miksi Uuden-Seelannin Pinot Noirien hinnat ovat melko korkealla.


Marlborough alueella Yealands-viinitalo käyttää tarhoillaan
pieniä babydoll-lampaita huoltamassa viinitarhoja!
Kuva: New Zealand winegrowers
Tunnetuimmat viinialueet Uudessa-Seelannissa ovat eteläsaaren pohjoiskärjessä Marlborough, pohjoissaaren itäpuolella Hawke's Bay ja Gisborne hiukan pohjoisempana vielä.

Lisätietoa ja yksityiskohtaisempia tietoja alueista, rypäleistä ja viinitaloista löytyy esimerkiksi Uuden-Seelannin viininviljelijöiden nettisivuilta, New Zealand Wine.

Blogissani olen arvioinut seuraavat uusiseelantilaiset viinit:
Kahurangi Estate Riesling 2015, Alkossa 14,90€ (19.9.2016)
Villa Maria Organic Sauvignon Blanc Private Bin 2015 37,5cl Alkossa 7,99€ (8.10.2016)
Sileni Cellar Selection Pinot Noir 2014 37,5cl Alkossa 7,97€ (8.10.2016)
Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti