13.10.2016

Alle parinkympin burgundilaispari, joka ei petä

Albert Bichot on Ranskan Burgundin alueen viinin tuottaja, joka on pohjimmiltaan negociant, eli kasvattaa vähemmän itse rypäleitä ja ostaa suurimman osan viljelijöiltä. Muutama asia nostaa Bichot'n muiden negociant-talojen ylle; kyseessä on edelleen perheyritys, joka on perustettu vuonna 1831, ja jota edelleenkin johtaa Bichot'n perheen jäsen. Toiseksi Bichot ei osta ollenkaan viiniä tai mehua, vaan pelkästään rypäleitä. He ovat niin tarkkoja rypäleiden laadussa ja sadonkorjuun ajassa, että joskus Bichot'n oma väki tekee sadonkorjuun sopimusviljelijöiden tarhoilla varmistaakseen, että he saavat oikeaan aikaan kerätyt hyväkuntoiset ja tarpeeksi kypsät rypäleet. Kolmanneksi Bichot'lla ei ole mitään valtavaa keskuskellaria, missä kaikki viini tuotetaan, vaan heillä on domaineja ympäri Burgundia niin, että paikallisista rypäleet eivät matkusta kovin kauas sadonkorjuun jälkeen, ja ne kerätään, viini tehdään ja pullotetaan siellä, mistä kyseinen viini on kotoisin.

Bichot'n viinitalo koostuu siis useista autonomisista Domaineista, jossa jokaisessa on oma viinintekotiiminsä. He eivät halunneet keskitettyä viinintekotiimiäkään, sillä jokaisessa viinissä täytyy näkyä alkuperä ja kädenjälki. Miksi samat ihmiset tekisivät joka puolella samanlaista viiniä? Bichot'n omat tarhat ovat nykyään 100% luomuja, mutta valitettavasti he eivät pysty ostamaan pelkästään luomurypäleitä.

Alkon valikoimista löytyy Bichot'n Château de Dracyn viinipari, joka tulee Burgundista läheltä Mercureytä. Dracyn viinit ovat kuitenkin laatuluokitukseltaan AOC Bourgogne.Château de Dracy Chardonnay 2014, 19,98€ Alkon tilausvalikoimassa.

Viini on lämmin mutta hillitty, tyylikkään sitruunainen ja simpukan kuorinen. Suutuntuma on hyvin tasapainoinen, korkea hapokkuus nostaa viinin raikkaaksi mutta miellyttävä hedelmäisyys ja tammen tuoma täyteläisyys ovat hapokkuudelle hieno vastapari. Jälkimaussa on mukavasti pituutta ja hellää mausteisuutta, ja tätä viiniä maistellessa herahtaa vesi kielelle. Tekee mieli syödä jotain - kenties ostereita, graavilohta, äyriäisiä... Harmoninen viini jossa on oikein hyvä hinta-laatusuhde.

Château de Dracy Pinot Noir 2013, 19,98€ Alkon tilausvalikoimassa.

Kauniin värinen, selkeän punainen jonka sävy on keskisyvä. Tuoksu on hyvin puhdaspiirteinen, täynnä puolukan kuoria, havuja ja yrttejä, sellaista havumetsää keskikesän kuivan kauden aikaan. Maku vastaa tuoksua ja mukana on hiukan paahteisuutta ja hillitysti tammisuutta. Viini on melko hapokas ja keskitäyteläinen, hiukan löytyy tanniinejakin. Kuten valkoinen parinsakin, myös tämä Pinot Noir saa kaipaamaan ruokaa seurakseen, siellä lopputulema viinissä on hiukan suuta kuivattava ja huulet suppuun vetävä. Viini on nuoren oloinen, ja vaikka sitä on mukava nauttia jo nyt etenkin ruoan seurassa, antaisin tälle helposti tämän vuosikymmenen loppuun asti aikaa kehittyä ja rentoutua.
Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti