7.10.2016

Joululuttasting 2016Jouluun on 78 päivää ja lokakuu on jo käynnissä. Onhan se nyt korkea aika jo tutustua kauden 2016 joulu- eli talvioluttarjontaan! Valikoitsin S-Marketin hyllyltä kolme pienemmän panimon tuotetta. Myös kahden suurimman panimon jouluoluet olisivat olleet jo saatavilla mutta päättelin, että ehkä ne eivät mittele tässä sarjassa. Kaupasta ostetut oluet tarkoittavat sitä, että ne ovat kaikki siis korkeintaan 4,7% vahvuisia. Kun kysytään onko se uhka vai mahdollisuus, maistellessa tuli selväksi että uhka. Oikeastaan jokaiselle oluelle olisi ollut eduksi edes pieni nosto alkoholimäärässä, sillä se olisi tehnyt näistä hiukan puolitiehen jääneistä tapauksista täyteläisempiä ja siten keskitalvea paremmin lämmittäviä.


Jouluoluttasting 2016 osallistujat.
Kuusen koristeluun

XMAS IPA 4,7%
Olvi

Kuparin värinen punainen olut, kertoo olevansa suodattamaton. Oluen tuoksussa on männyn havuja, tuoreita käpyjä, kuusenkerkää, makeaa mallasta ja kuivattuja hedelmiä. Suussa keskitäyteläinen ja hyvin samankaltainen kuin tuoksussakin. Suutuntumaltaan tämä on maltainen ja tasapainoisen katkerohumalainen, rauhallisempi suussa kuin nenässä. Tuoksu lupaa vahvempaa ja katkerampaa makua mutta tämä on lopulta ihan leppoisa kaveri.

Tämän oluen nauttisin joulukuusta koristellessa, tai jos olisin niin rankka jätkä että kävisin kaatamassa oman kuuseni metsästä, niin ehkäpä sen urakan jälkeen. Olut on epätyypillinen jouluolut, mutta ei tätä kesälläkään joisi. Olvi on ottanut erilaisen kulman jouluun, ja onnistunut tekemään jouluaskareisiin sopivan havuisen ja oikein miellyttävän oluen.

Joulusaunaan

Raskasta joulua 10-vuotisjuhlaolut 4,5%
Vakkasuomen panimo

Kuparin värinen pohjahiivaolut, kirkas ja kaunis. Tuoksussa paahdettuja kurpitsan siemeniä ja pähkinöitä, raakasuklaata, vaaleanpaahtoista kahvia, kuivan oloinen. Kuivuudesta huolimatta myös maussa kelpo mallasrunko, paahteinen katkerohumalointi näyttäytyy myös, mutta lopulta maku on hiukan puinen ja suutuntuma vetinen ja lyhyt.

Olut vaikuttaa olevan setistä niin sanotusti kaupallisin, tehty vetoamaan suureen yleisöön helppoudellaan. Tämä on tavalliselle tallaajalle normaalia lager-olutta hiukan paahteisempi ja tummempi mutta silti helposti juotava ja melko raikas olut. Itse nauttisin Raskasta Joulua -oluen joulusaunassa sen yllättävänkin kokonaisraikkauden takia, mutta ruoan kanssa en usko tämän oluen pärjäävän kovin hyvin. Jos tässä oluessa olisi prosenttiyksikönkin verran lisää alkoholia, uskoisin että se tekisi suutuntumasta täyteläisemmän ja miellyttävämmän ja muutenkin tästä onnistuneemman teoksen.

Joulupöytään

Pyynikin jouluolut 4,3%
Pyynikin käsityöläispanimo

Lämpimän tumman ruskea, melkein musta, vaikuttaa suodattamattomalta. Tuoksussa oluessa on poltetua käpyä, pihkaa, palvikinkkua, takkatulta, mustaa ruutia ja havuja. Suussa olut on makean maltainen, täyteläinen, aavistuksen kahvinen ja savuinen. Olut on ryhdikäs puhdaspiirteinen, pituutta löytyy jonkin verran myös. Kinkkuisuus on tässä oluessa viehättävä ominaisuus eikä mitenkään hallitseva tai rasvainen.

Tämän oluen nauttisin mieluiten nimenomaan ruoan kanssa! Kinkut, kalkkunat, kastikkeet, punajuuret ja muut juurekset, tänne vaan! Tämä olut kestää niin juuresten makeutta kuin lihojen savuisuutta kuin smetanan rasvaisuutta ja happamuutta. Erilaiseen joulupöytäänkin tämä on erinomainen; mikäli teidän joulupöytänne on samanlainen kuin omani, eli kinkun sijasta on vaikkapa ankan rintaa ja lanttulaatikon sijasta uunijuureksia, on tämä olut silti hieno ruokajuoma vuoden pimeimmän ajan juhlaan.

Lahjojen avaamiseen

Marsalkka talviolut 4,6%
Saimaan juomatehdas

Selkeästi suodattamaton ja kuparinpunertava, nelikon samein ja samalla vaalein olut. Tuoksultaan olut on aavistuksen päärynäinen, tuo mieleen belgityyppiset trappistioluet. Oluen maku jatkaa hedelmäistä ja huopatossun lämpöistä aromimaailama;  on täyteläisyyttä, omenakompottia, englantilaista hedelmäkakkua ja neilikkaa. Olut on kompleksinen, pitkä ja herkullinen.

Marsalkan esitys oli vähiten raikas, mutta silti mukavan täyteläinen, pitkä ja lämmetessäänkin muuttuva vaikuttaen siltä, kuin siinä olisi enemmänkin pinnoja. Tätä olutta en ruokapöydässä nauttisi, vaan ehkäpä ruoan jälkeen nautiskeluoluena ja korkeintaan piparkakkujen tai maustekakkupalasen kanssa.

Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti