14.10.2016

Kaura-omenasämpylät

En varmasti ole ainoa, jolla on tämän syksyn huiman omenasadon jälkeen pakastin täynnä omenasosetta. Mitä sillä kaikella tekisi? Kun itse hain ideoita, törmäsin usein ehdotukseen, että makeuttamaton omenasose sopii esimerkiksi leipätaikinaan tuomaan makua ja mehevyyttä. Pistin idean testiin, tein oman reseptin, ja tässä tulos:


Kaura-omenasämpylät
18 isoa sämpylää

  • 5dl lämmintä vettä
  • 2tl suolaa
  • 1rkl hunajaa
  • n. 11-13dl vehnäjauhoja
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1,5dl suuria täyskaurahiutaleita (voi toki käyttää mitä vain hiutaleita)
  • 3dl makeuttamatonta omenasosetta

Kuivahiiva tarvitsee toimiakseen lämpimämmän ympäristön kuin tuorehiiva, joten katso että sekä vesi että omenasose ovat noin 41 asteisia, eli tuntuvat kädellä koettaen mukavan lämpimältä. Itse lämmitin pakastimesta yön yli sulatetun omenasoseen mikrossa. Suosittelen myös käyttämään yleiskonetta taikinan vaivaamiseen, sillä kone jaksaa vaivata siihen paremman sitkon kuin käsipelillä.

Kaada lämmin vesi kulhoon ja lisää sinne hunaja. Mittaa noin puolet jauhoista ja sekoita niiden joukkoon kuivahiiva. Lisää jauhot veteen, laita kulho yleiskoneeseen, ja laita se vaivaamaan taikinakoukulla keskinopeudella. Kun seos on tasainen, lisää joukkoon omenasose ja kaurahiutaleet, ja jatka vaivaamista. Lisää jauhoja pari desiä kerrallaan kunnes taikina näyttää yhtenäiseltä ja irtoaa reunoista. Anna koneen vaivata taikinaa keskinopeudella 5 minuuttia. Sen jälkeen lisää suola. (Miksi vasta nyt? Suola vaikuttaa jauhojen proteiineihin. Paremman sitkon saat aikaiseksi vaivaamalla ensin ilman suolaa, ja lisäämällä suolan vasta loppuvaiheessa.) Anna koneen vaivata vielä pari minuuttia.

Pysäytä yleiskone, poista taikinakoukku ja peitä leipätaikina elmukelmulla. Voi sen peittää jollain muullakin, mutta minusta on hauska elmukelmun läpi seurata taikinan kohoamista! Anna kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia tai kunnes taikina on kaksinkertaistunut.

Jauhota työalustasi ja kaavi taikina kulhosta työtasolle. Alusta siitä käsin ilman pihalle lempeästi, pyörittele se pötkyläksi ja leikkaa tasakokoisia paloja. Pyörittele palaset pyöreiksi sämpylöiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Käytä pientä siivilää ja ripottele sämpylöiden päälle nätti ohut kerros jauhoja, ja jätä kohoamaan vielä noin 30 minuutin ajaksi, mutta älä peitä niitä ettei jauhopinta mene pilalle. Lämmitä sillä välin uuni 180 asteeseen.

Juuri ennen uuniin laittamista viillä sämpylöiden pintaan hyvin terävällä veitsellä yksi viilto. Älä koske niihin muuten, vaan laita sämpylät suoraan uuniin. Paista 180 asteessa kiertoilmalla noin 25 minuuttia riippuen tietysti sämpylöidesti koosta.

Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti