12.10.2016

Stadin panimon uutuustasting

Stadin Panimo valtasi William K. Kurvin hanat syyskuun viimeisenä viikonloppuna, ja sen kunniaksi StaPan panimovastaava Aki Uutela kävi siellä vetämässä muutaman tastingin.

Stadin panimo on perustettu jo 1998 Kyläsaaressa, mutta joitakin vuosia sitten panimo piti hiljaiseloa jonkin aikaa. Pari vuotta sitten muutto Suvilahteen uusiin tiloihin ja panimon yhteyteen perustettu panimobaari käynnistivät toiminnan uudestaan. Stadin Panimo on aina tehnyt ja edelleenkin perustaa toimintansa hyvinkin vaihtelevaan tuotantoon. Pienten 1000 litran keittojensa ansiosta panimo voi vaihdella valikoimaansa ja leikkiä tyyleillä paljonkin. Syyskuun lopussa Uutelan tastingissä maisteltiin viisi tällä hetkellä valikoimissa olevaa olutta.Städtchen Oktoberfest Märzen

Märzen on eteläsaksalainen perinteinen oluttyyli, joka on pantu maaliskuussa ja se on saanut kypsyä hitaasti vuolisen vuotta Oktoberfestiä varten. Stadin oma versio on tuoreempi ja se on kypsynyt vain pari kuukautta. Oluessa on käytetty saksalaisia aromihumaloita mutta kuivahumalointi on tehty slovenialaisella Danalla. Städtchen on kuparin värinen lager, tyylin mukaisesti maltaisempi ja tummempi kuin peruslager johon suomalainen on tottunut. Oluessa on raikas maltainen tuoksu joka on melko kevyt. Suussa se on rapsakka alkuun mutta leviää suuhun melko täyteläiseksi muttei makeaksi. Jälkimaku on lyhyt ja olut jää keskeltä vähän ontoksi, mutta kaiken kaikkiaan Städtchen on ihan mukava bisse jota jaksaa kolpakollisen jos toisenkin juoda Oktoberfestin henkeen.

South Pacific IPL

IPL, tai kuten itse kekkasin, "ipla", tarkoittaa siis Indian Pale Lageria, eli voimakashumaloitua lageria joka on nykyään ihan virallisestikin hyväksytty oluen tyylilaji. Tässä oluessa on käytetty perinteisiä lagerhiivoja ja Tyynenmeren ja Uuden-Seelannin humaloita. Keitossa on ollut mukana Centennaire ja Chinook, kuivahumaloinnissa Motueka ja Citra. Olut on vähän samea mutta kauniin vaalean värinen. Tuoksussa on passionhedelmää ja mangoa, maku on erittäin hedelmäinen, raikkaan katkeroitu. Tässä on pidempi maku kuin tavan lagerissa ja mukavaa etelän hetelmää. Kevyt mallaspohja (jossa on mukana myös vehnää) ei näyttele kovinkaan suurta osaa, mutta vahva aromihumala ja napakka katkero tekevät tästä oluesta raikkaan mutta silti helposti juotavan oluen. Tämä oli selkeästi oma lempparini tastingistä, ja tässä oli paras ja tasapainoisin esitys muutenkin.

Pacific IPA

Edellisen iplan hengessä jatkoa, mutta tällä kertaa Indian Pale Ale -tyylilajisssa. Tässäkin on vehnää mukana jonkin verran - Stadin Panimo käyttää vehnää usein, sillä se vaikuttaa vaahdon muodostukseen ja pysyvyyteen sekä suutuntumaan. Oluen väri on hyvin samanlainen kuin iplassä mutta tämä on puolestaan selkeästi kirkkaampi. Tuoksu on hyvin mieto mutta hedelmäinen. Maussa on ananasmehua, vehnäisyyttä ja melko matala katkero. Tämä IPA vaikuttaa lopulta melko pliisulta, helpolta ja persoonattomalta, ja on aika laiska esitys edellisen IPL:n jälkeen. Olisin odottanut että IPA olisi ollut IPL:lää rankempi, mutta niin ei käynytkään!

La Blanche De Stadinnes

Kyseessä on belgialaistyyppinen vehnäolut, joka on maustettu greipin kuorella, korianterilla ja kauraleseellä. Tuoksu on melko voimakas, eikä edes kovin miellyttävä; juuri samanlainen haju kuin pöydälle päiväksi jätetyssä hiukan överiksi menneessä huoneen lämpöisessä appelsiinimehussa. Väriltään olut on hyvin vaalea ja samea. Maku on miellyttävämpi kuin tuoksu, olut on aika appelsiininen, pomeranssinkuorinen ja pehmeä. La Blanche jää silti aika ontoksi ja vähän oudoksi esitykseksi, josta on vaikea tykätä.

Tropical Stout

Syksyn 2016 uutuustuote on ikään kuin brittiläistä stout-perhettä mutta aromikkain humalalajikkein. Väriltään tumman mustan ruskea olut jossa on beige tiukka vaahto. Tuoksussa on raakasuklaata ja maitokahvia, trooppisuutta saa etsimällä etsiä. Panimovastaava Uutela maistaa olutta pitkästä aikaa, ja näytää harmistuneelta, sillä olut on ilmeisesti kuivunut kypsyessään. Tankista suoraan maistettuna olut oli ollut paljon makeamman maltaisempi, mutta niinhän siinä käy että kypsyessään ja tankissa ollessaan olut muuttuu. Olut tosiaan on kuiva, mutta mielestäni ihan tyylikäs tapaus. Tropical -elementtiä tosiaan saa etsiä, vaan olut tuntuu siltä kuin joisi jääkahvia.

Aki Uutelan reaktio jäi kuitenkin ärsyttämään. Hän kertoi, kuinka hän itse maistelee oluita tankista, ja häntä usein yllättää minkälaisia oluet ovat sitten pullotettuina tai kegitettyinä, eli siis silloin kun ne ovat kuluttajan saatavilla. Ei ole kovin asiakaslähtöistä olla ajattelematta lopputulosta, sitä, että olut muuttuu vielä pullotuksen ja kegityksen jälkeenkin jonkin verran. Aki Uutela on kuitenkin nuori mies ja selkeästi erittäin intohimoinen oluen panija, joten toivon että hän oppii asiakaslähtöisyyden ja ajattelemaan sitä, minkälainen olut on sitten kun kuluttaja saa sen lasiinsa.

Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti