11.10.2016

Workshop 1: Suklaa & Viini 9.10.2016

Päätin ryhtyä houstaamaan viini-iltoja ystävilleni, jotta kaikki pääsemme maistelemaan monta eri viiniä illan aikana, vertailemaan ja oppimaan ilman että a) tulee ihan päihinsä ja b) menee kaikki rahat. Ensimmäinen niin sanottu Workshop oli lokakuisena pimeänä ja tuulisena sunnuntai-iltana, ja teemana oli viinin ja suklaan yhdistäminen. Kynttilöiden valossa olikin mukava maistella ja vertailla ystävien kanssa, ja teimmekin paljon mielenkiintoisia havaintoja aiheesta.


Viinit valitsin tyylilajin mukaan - ja vähän senkin, mitä lähialkosta nyt sattui löytymään. Väkevöityjä viinejä jouduin lähtemään hakemaan keskustan Alkosta asti.

Kuiva hedelmäinen valkoviini
jonka virkaa toimitti tällä kertaa yllättävänkin erinomainen Cono Sur Single Vineyard Block 5 Chardonnay 2015. Viini oli tasapainoinen raikkaiden happojen ja täyteläisen hedelmäisyyden kanssa, ja oli kaikin puolin erittäin hyvä hinta-laatusuhteeltaan. Juomaa saa Alkon vakiovalikoimasta 12,99€ hintaan.

Täyteläinen hedelmäinen matalatanniininen punaviini
Halusin välttää tanniinista punaviiniä, sillä yleisesti ottaen karvaat asiat ruoassa (kuten tumman suklaan karvaus?) korostaa viinin karvautta ja tanniineja. Valikoitsin siis punaviiniksi australialaisen hillopakkauksen Hardys Crest Cabernet Shiraz Merlot 2015, joka oli melkoinen laadun pudotus Cono Surin jälkeen. Se toimitti virkansa silti ihan passelisti tastingissä, ja edusti täyteläistä hedelmäistä matalatanniinista punaviiniä sopuisasti. Tätä viiniä en suosittele ostamaan, mutta Alkon vakiovalikoimasta sitä silti saa kympillä.

Makea kupliva ja kevyt viini
Aluksi ajattelin ostaa Moscato d'Astia 75cl pullon, mutta koska lähimmässä A-kaupassa ei ollutkaan sitä, vaan olikin 75cl pullo Brachetto d'Aqcuita, niin otinkin sitä. Brachetto oli kepeä, lempeästi kupliva ja marjainen jälkiruokaviini, joka ei monimuotoisuudellaan huimannut mutta oli silti ihan hurmaava.

Tumma ja suklainen olut
Juomapuolen mustaksi hevoseksi halusin oluen, ja valikoitsin Alkosta skotlantilaisen Belhavenin panimon stoutin. Se on itsessäänkin melko suklainen ja täyteläinen etenkin lähellä huoneenlämpöä nautittuna, joten halusin kokeilla sitä suklaiden kanssa. Belhaven Scottish Stout on puolen litran pullo ja se kustantaa karvan alle vitosen. Suosittelen sitä muutenkin hyvänä stoutina talven lämmittäjäksi, mutta älkää hyvät ihmiset juoko sitä jääkaappikylmänä!

Portviini
Selkeä ennakkosuosikkini tähän tastingiin oli portviini. Valikoitsin vieläpä aika ihastuttavan tapauksen - 20-vuotiaan tawny-portin, jota oli ilo nauttia jo siltäänsäkin. Pähkinäinen ja paahteinen, kauniin värinen viini ei ollut niin makea kuin nuoremmat Late Bottled Vintage -veljensä, ja siksi sen tähän halusinkin. Burmesterin 20-vuotiasta saa puolikkaana pullona alkosta parilla kympillä, osta osta osta, maista maista maista. Se on aika ihanaa etenkin näinä kylminä syysiltoina kynttilän valossa villasukat jalassa, vaikka ilmankin suklaata.

Makea sherry
Tastingin makeimman korren veti Pedro Ximenez -sherry Lustaulta, jossa Alkon tietojen mukaan on 430g jäännössokeria litraa kohden! Lustau on sherrytuottajana melko huippulaatua, ja tämä keskimäärin 12 vuotta solerajärjestelmässä kypsynyt tumman siirappinen sherry oli erinomaista laatua, mahtavan täyteläinen täynnä kuivattuja, rusinoituneita hedelmiä. Hienolla hintalaatusuhteella lähtee, sillä sherry on edelleenkin melko aliarvostettu. Makean ystäville edellistä portviiniäkin edullisempi ostos.



Suklaitakin oli kuutta eri laatua: Pandan valkosuklaata, Fazerin sinistä, Reilun Kaupan 70% tummaa suklaata, Goodion 71% Velvet-raakasuklaa, laiskan tastingin järjestäjän veto Blå Band Suklaamousse tehty siniseen maitoon, ja sitten vielä Pandan Suklaa Mix Classic -sekoitus että varmasti tulee sokerihumala. Valkosuklaa ei oikeastaan ole suklaata ollenkaan, vaan se on tehty kaakaovoista niin, että siinä ei ole suklaan karvautta, se on melko vähäaromista mutta hyvin rasvaista ja usein makeaa. Fazerin sininen on meille kaikille tuttu suussasulava maitosuklaa. Tummaa suklaata halusin kahta erilaista: niin sanottua tavallista tummaa suklaata, ja nykyään muodissa olevaa raakasuklaata kuitenkin niin että kaakaopitoisuudet niissä ovat melko samat. Fair Mary Reilun kaupan tummasuklaa oli melko helppo, suli suussa pehmeästi eikä ollut kovin karvaan makuista. Goodion Velvet puolestaan oli kuivempaa niin rakenteeltaan kuin maultaankin, mureni suussa eri tavalla ja oli voimakkaamman makuista. Suklaamoussea ja pandan suklaakonvehteja en nyt lähde tässä suuremmin avaamaan....

Viini & Suklaa yhdistelmät

Kuiva hedelmäinen valkoviini
  • Valkosuklaan kanssa toimii hienosti! Viinin hapot leikkaavat rasvaisuutta ja suklaa tuo viinistä esiin kukkaisuutta! Ihana yhdistelmä. 10/10
  • Maitosuklaan kanssa tuli elävästi mieleen kaupasta saatavat muovipussiin pakatut juustosämpylät. Rakenne suussa erottuu, suorastaan juoksettuu, inhottavasti, ihan niin kuin viini ja suklaa eivät haluaisi olla missään tekemisissä keskenään. 2/10
  • Reilun kaupan tumma suklaa: Yhdistelmä korostaa viinin tammisuutta ja suklaan savuisuutta, ja tuloksena on hasselpähkinäinen maku. Aika miellyttävä ja yllättävä tulos. 8/10
  • Raakasuklaa: Viini jää jalkoihin, sillä tämä tumma suklaa on niin voimakkaan makuinen. Suklaan kitkeryys ja kuivuus korostuu. 5/10
Täyteläinen hedelmäinen matalatanniininen punaviini
  • Valkosuklaa korostaa viini katkeruutta ja karvautta, ja viini puolestaan korostaa valkosuklaan rasvaisuutta. Inhottava yhdistelmä. 2/10
  • Maitosuklaa: hämmentävästi tuntuu kuin suklaa ja viini kumoaisivat toisensa, eikä suussa maistu oikein mitään tai tunnu oikein mitään. Höh. 5/10
  • Reilun kaupan tumma suklaa: Yhdistelmä korostaa juuri niitä vääriä asioita - tanniinia, karvautta, rasvaisuutta... ei hyvä. 3/10
  • Goodio: Edelleen karvaus korostuu viinissä ja suutuntumasta tulee rakeinen. 5/10

Makea kupliva ja kevyt viini
  • Valkosuklaa korostaa viinin hapokkuutta mutta samalla tulee hauskoja kukkaisia aromeja esiin. Suklaa tuntuu jauhoiselta suussa. 7/10
  • Maitosuklaa: yhdistelmästä on miellyttävän tasapainoinen ja kaakaoinen suussa, tulee elävästi mieleen se sinisessä purkissa oleva yacky makupala. 9/10
  • Reilun kaupan tumma suklaa: Harmiton yhdistelmä, jossa molemmat maistuvat mutta mitään suuria tunteita tai yllätyksiä ei tapahdu. 8/10
  • Goodio: jyrää viinin aromit ja suutuntuma on epämiellyttävä. 4/10
  • Bonus: valkosuklaalla päällystetty pakastekuivattu mansikka on 10/10, nappiyhdistelmä! 
Tumma ja suklainen olut
  • Valkosuklaa: yhdistelmästä tulee vaniljaisuutta ja lakritsaa, suklaa tuntuu leikkaavan oluesta kaiken katkeron ja loppumaun pois. Oluesta tulee makeampi ja yhdistelmä on mukava, helppo etenkin niille, jotka eivät muuten oluesta nauttisi. 8/10
  • Maitosuklaa riitelee hiukan oluen kanssa ja kuivattaa olutta. Maltaisuus korostuu. 6/10
  • Reilun kaupan tumma suklaa: toimii oluen kanssa oikein hyvin korostaen savuisuutta ja tummia pähkinäisiä aromeja. 7/10
  • Goodio: ikään kuin vielä askel ylöspäin edellisestä. Nyt tapahtuu 1+1=3, ja makuparit tuovat toisistaan paljon lisää esiin. Tulee savuisuutta, pippurisutta, minttuista yrittisyyttä... 10/10
Tawny Port
  • Valkosuklaa jaa vahvan viinin jalkoihin ja tuntuu terävöittävän sitä epämiellyttävästi. 3/10
  • Maitosuklaakin jää jalkoihin eikä maistu kovin paljoa, yhdistelmästä tulee suolainen tunne. 4/10
  • Reilun kaupan tumma suklaa: kohtaa portviinin melko sopusuhtaisesti, mutta ei herätä suuria tunteita. 6/10
  • Goodio: suklaasta tulee hiukan rakeisen oloinen, mutta ylipäänsä makumaailma on melko pähkinäinen ja vähän savuinen. 7/10
  • Bonus: marmeladisydän (tai vaikkapa Julia-konvehti) on nappivalinta tälle portviinille! 10/10
Pedro Ximenez Sherry
  • Valkosuklaan kanssa sekä sherryn että valkosuklaan makeus kertautuu, ja nyt just tuli ällö olo. 3/10
  • Maitosuklaan kanssa makumaailma muuttuu jouluiseksi sekametelisopaksi. Viinin makeus talttuu hiukan ja kuivatut hedelmät ja luumukiisseli tulee esiin. 8/10
  • Reilun kaupan tumma suklaa ajaa yllättäen viinistä yli aika armotta. 4/10
  • Goodio korostaa etenkin sherryn alkoholisuutta ja teki kokemuksesta aika kitkerän. 2/10

Käteen jäi tiskiä, suklaata (mutta ei viiniä!) ja sokerihumala.


Yhteenveto


Usein ajatellaan niin suklaan kuin juustojenkin suhteen, että kunnon punaviini on paras vaihtoehto juomapariksi. Tässä todistettiin, että täyteläinen punaviini oli ehdottomasti huonoin vaihtoehto suklaan kanssa, mutta kuiva hedelmäinen valkoviini oli suklaisen stout-oluen kanssa menestyksekkäin moniottelija! Omilla ennakkosuosikeillani väkevöidyillä viineillä oli omat täsmäparinsa, mutta ne myös riitelivät pahasti toisen tyyppisten suklaiden kanssa. Toisin sanoen when in doubt, ota suklaiden kanssa hyvää kuivaa valkoviiniä tai sitten tumman suklainen stout-olut. Ne ainakin riitelevät vähiten suklaiden kanssa.
Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti