6.2.2017

Brooklyn Brewery Tasting

Viime torstaina, eli 2.2.2017, viime vuonna pestinsä startannut Brooklyn Breweryn Suomen Brand Ambassador Amanda Tala piti William K -oluthuoneessa laajan tastingin, jossa maistettiin läpi jokainen panimon olut, mitä Suomesta tällä hetkellä saa. Panimolla tapahtuu kyllä koko ajan - vaikka tuotannossa onkin paljon vakituisia oluita, he tekevät myös kausioluita ja kertapanoja, joista joitakin saadaan jopa tänne pohjolan perukoille aina silloin tällöin. Amanda vihjasikin, että nyt keväällä on tulossa mm. lokakuun OlutExpoilla esillä ollut Defender IPA.Brooklyn Brewery on newyorkilainen panimo, joka nimensä mukaisesti sijaitsee Brooklynissä. Sen perusti Lähi-Idästä kotiin palannut sotakirjeenvaihtaja Stephen Hindy. 1980-luvulla olutskenessä alkoi jo kuplia, ja pienpanimobuumi, joka viime vuosina on jyllännyt ympäri maailman, sai alkunsa. Brooklyn Breweryn takana on tyypillinen tarina; kaverukset alkoivat tekemään sellaista olutta, mitä itse halusivat juoda. Stephen Hindyn kohdalla tuo hetki tuli jo Libanonissa. Muslimimaassa sodan keskellä ei olutta edes ollut, joten se piti tehdä itse. Suurlähetystön avulla Hindy sai kotipanemiseen tarvittavat laitteet ja raaka-aineet, ja teki ensimmäiset oluensa siis jo Lähi-Idässä. Kotiin New Yorkiin palattuaan olutkipinä ei sammunut, vaan hän perustikin pian oman panimon alakerran naapurinsa kanssa. Naapuri oli Tom Potter, pankkiiri, ja yhdessä Hindy ja Potter olivat toisiaan täydentävä parivaljakko. Potterilla oli taloudellista älyä, kun taas Hindy ymmärsi oluet ja oli taitava kehittämään hyviä reseptejä.

Ensimmäinen olut, jonka Brooklyn Brewery teki, oli Brooklyn Lager. Se lanseerattiin vuonna 1988, ja sitä tehdään edelleenkin samalla reseptillä.  

Brooklyn Lager, 5,2%
Väri: kuparinen, kirkas, kepeä vaalea vaahto
Tuoksu: hiukan paahteinen, lempeän maltainen, kuivattua persikkaa, kuusenkerkkää
Maku: mukavan maltainen, ei enää persikkaa vaan ehkä appelsiinia tai greipin kuorta. Kuusenkerkkää edelleen. Lageriksi hyvin maukas ja täyteläinen. Jälkimaku on yllättävän pitkä ja kielelle jää kinuskista bitteriä. Vaikka itse sanoisinkin että tämä olut on helppo, nopea ja raikas, se ei silti ole köykäinen tai tylsä.

Brooklyn American Ale, 4,5%
Väri: kullan vaalea, kirkas, ohut vaahto katoaa nopeasti
Tuoksu: kepeä, sitruksinen, olkinen, viljainen olut. Raikas tuoksu, jossa on jopa kukkaisuutta ja sitruunan kuorta.
Maku: erittäin raikas, kepeän sitruksinen, kukkaisuus korostuu suussa ja ilmaan läpi vetäessä. Matala alkoholipitoisuus näkyy hiukan vetisenä, lyhyenä jälkimakuna. Siitä huolimatta tämä olut on varmasti erinomainen kuuman kesäpäivän juoma, vaikka se näin helmikuussa hiukan kaukaiselta tuntuukin.
4,5% on alkuperäinen vahvuus, ei suinkaan Suomea varten laimennettu.

Hecla Iron Ale, 3,4%
Väri: Kolajuoman värinen, tumma kirsikkapuu mutta melkein kirkas ja läpinäkyvä. Vaahto pysyy yllättävän pitkään.
Tuoksu: pihkaa, kosteaa sienimetsää, sammalta, poltettua sokeria.
Maku: laihaa mustaa kahvia, hiukan metallinen suutuntuma. Sienimetsäien ja pihkainen fiilis jatkuu. Olutta hallitsee kuiva paahteisuus. Hyvin kevyt tummaksi olueksi mutta mallaspohjan maku jatkuu pitkään. Pisteet kotiin matalasta alkoholista mutta hyvästä ja maukkaasta rakenteesta.

Brooklynin panimo sijaitsee punatiilisessä rakennuksessa, joka on ennen ollut kuuluisa ja historiallinen Hecla Iron Works, rautatehdas, joka tuotti rautatangot Manhattanin rakennuksiin, Wall Streetin rakennusten rautaornamentit ja jopa vanhat koristeelliset kaivonkannet.  
Oluessa on käytetty mallastamatonta ohraa joka on kuitenkin paahdettu. Se tekee kuivahkon mutta paahteisen fiiliksen, jonka mainitsin ylempänä. Suositttelen välttämään jääkaappikylmänä juomista, vaan kannattaa antaa lämmetä puoli tuntia ennen nauttimista.

Scorcher IPA, 4,5%
Väri: Aavistuksen samea, oikein vaalea, vehnäoluen näköinen.
Tuoksu: sitruunakaramellia, havuisuutta, greippiä. Raikas mutta ei kovin voimakas tuoksu.
Maku: sopivan napakka humalan puraisu alussa, ja kuten tuoksussakin, mausta löytyy sitrushedelmiä ja havupuita. Olut on kepeä mutta humalan katkero tekee tästä ryhdikkäämmän.
Scorcher on ”session ipa”, joka tarkoittaa sitä, että tätä voi juoda vaikka koko illan läpi. Se on maukas mutta ei raskas, ja sen alkoholiprosentti on jälleen kerran alunperinkin matala, joten se ei päihdytäkään liikaa.

East IPA, 6,9%
Väri: kaunis vaalea kupari, kirkas väri
Tuoksu: katkerohumalat selvästi esillä ja lupaavat jo enemmän puraisua. Greippiä, pihkaa, jännästi makeaa maissiakin löytyy.
Maku: Selkeästi täyteläisempi suutuntuma, kuin muissa oluissa tähän asti, niin kuin tuoksu lupasi. Pihkaa, olkea, greippiä. Pidempi maku. Tämä olut ei lopulta ole kovin hedelmäinen, mutta tässä on hiukan korkeamman alkoholipitoisuuden ja runsaamman humaloinnin ansiosta pidempi jälkimaku ja suurempi suutuntuma, joka nousee katkeron ansiosta kitalakeen.

Sorachi Ace, 7,2%
Väri: hiukan samea mutta vaalea olut
Tuoksu: voimakas yrttisyys josta välittyy parhaiten timjami ja kypsennetty tilli. Tuorettu kurkkua, greippiä, jopa jogurttia. Täyteläinen, voimakas, hiukan malolaktinen tuoksu.
Maku: melko voimakas maku, joka on kasviksinen ja maitohappoinen. Kuten tuoksussa, myös maussa on kurkkua ja jogurttia, yrttisyyttä ja vähän happamuutta.
Sorachi ace on yhdellä humalalajikkeella tehty saison-tyyppinen olut. Humalalajike haettu Japanista, mutta kaikki tähän olueeseen käytetty kasvaa Washington Statessa. Sorachi Ace on julkaistu vuonna 2008, mutta Suomeen sitä saatiin ensimmäinen erä vuonna 2016 isossa pullossa. Nyt saatavilla oleva Sorachi Ace on Alkon hyllyssä pikkupullossa.

Local One, 9,0%
Väri: samea vaaleahko olut, jossa on hyvin tiivis kupla ja vaahto.
Tuoksu: tyylikäs, mieto, hedelmäinen, hiukan autolyysinen, kuivattuja hedelmiä, aavistus maustepippuria. mehiläisvahaa
Maku: suussa makeampi kuin tuoksu lupaa. Hunajakennoa, persikkaa, muuten maku vastaa tuoksua hyvin. Erittäin samettiset kuplat, hurmaava ja pitkä olut.

Local One on saatavilla vain isossa pullossa, joka on suljettu samppanjakorkilla. Siinä onkin käytetty samppanjahiivaa, ja se on, kuten samppanja, käynyt toisen kerran pullossa. Siitä johtuu sen uskomattoman elegantit kuplat. Local Oneen on käytetty myös mauritiuslaista demerara-sokeria ja siinä on Sorachi acen kanssa sama hiivapohja muuten.
Jaa tämä:

0 kommenttia:

Lähetä kommentti